06.12.2011. / 11:00

Autor: Hina , Nacional.hr

Masovna uhićenja

Ruska represija nakon 'izborne lakrdije'

Organizatorima spontanih oporbenih prosvjeda sudit će se u utorak a prijeti im do 15 dana zatvora zbog toga što su pružali otpor policiji, rekla je za agenciju France Presse Olga Šorina, glasnogovornica oporbenog pokreta Solidarnosti

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeViše od tristo ljudi uhićeno je u ponedjeljak u Moskvi dok su pokušavali organizirati prosvjednu šetnju prema zgradi središnjeg izbornog povjerenstva zbog izbornih nepravilnosti, prenose u utorak ruski mediji.

Organizatorima spontanih oporbenih prosvjeda sudit će se u utorak a prijeti im do 15 dana zatvora zbog toga što su pružali otpor policiji, rekla je za agenciju France Presse Olga Šorina, glasnogovornica oporbenog pokreta Solidarnosti.

Oko 250 uhićenika, među kojima su i poznati bloger Aleksej Navaljni i čelnik Solidarnosti Ilja Jašin, bilo je u utorak ujutro još u pritvoru, dodala je Šorina.

Između 2.000 ljudi, po procjeni policije, i 10.000 po procjeni organizatora, sudjelovalo je na prosvjednom skupu protiv "izborne lakrdije" u ponedjeljak, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Jedinstvena Rusija, stranka Vladimira Putina, čiji je rezultat za 15 postotnih bodova ipak pao na manje od 50 posto naspram prošlih izbora 2007.

"Rusija bez Putina", "Putina u zatvor", uzvikivali su prosvjednici, većinom mladi koji su putem interentskih društvenih mreža pozvani na ovaj prosvjed, jedan od većih zadnjih godina.

Vlasti su dopustile održavanje prosvjednog skupa, ali ne i prosvjedne šetnje.

Prosvjednici su uhićeni zbog "pružanja otpora policiji", rekao je Arkadij Baširov, glasnogovornik policije.

U Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu, stotinjak pristaša oporbe uhićeno je na neovlaštenom skupu na glavnoj prometnici grada Nevskom prospektu.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
5/10/11

Dragi, 06.12.11. 13:07

Kada je Rusija bila bez Putina, u vreme Jelcina, bila je na ivici bankrota, a danas je druga u svetu po deviznim rezervama. EU je tražio pomoć od Kine i Rusije. Znači da on loše vodi politiku ne bi tako stajali. On smeta Amerima i njihovim židovskim agentima u Rusiji. U vreme Jelcina, čitavo njegovo okruženje je bilo židovsko i gde je bila Rusija tada, a gde je sada. To smeta Americi, a ne sam Putin. Smeta im što je učvrstio Rusiju i postavio je na mesto koje joj pripada, a ne da bude sluga i kolonija USA.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika