06.12.2011. / 11:10

 

Serge Halimi o europskoj krizi

Vladavina troike

Nakon što su pregazili Grčku i Italiju, EU i MMF sada su bacili oko na Mađarsku i Španjolsku. Piše Serge Halimi, novinar i direktor u Le Monde diplomatiqueu

Ilustracija (Sabina Rešić)Ilustracija (Sabina Rešić)Bivši bankari Lucas Papademos i Mario Monti preuzeli su vlast u Ateni i Rimu, iskorištavajući opasnost od bankrota i strah od kaosa. Oni nisu apolitični tehničari već ljudi desnice, članovi Trilateralne komisije koja je prigovarala zapadnim društvima da su previše demokratična.

U studenome, francusko-njemačka uprava Europske unije, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - „troika" - bili su bijesni kada je grčki premijer George Papandreou najavio planove za održavanje referenduma. To će, rekli su, dovesti u pitanje sporazum o jačanju ekonomske politike postignut u listopadu koji je bacio zemlju na koljena. Pozvan u Cannes na razgovor tijekom summita kojem njegova zemlja nije mogla prisustvovati jer je premalena, ostavljen na čekanju i javno prekoren od strane Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja (koji su bili odgovorni za pogoršanje krize), Papandreou je bio prisiljen napustiti plan referenduma i dati ostavku. Njegov nasljednik, bivši potpredsjednik ESB-a, odmah je odlučio uključiti u atensku vladu ekstremnu desničarsku organizaciju zabranjenu otkako su grčki pukovnici izgubili vlast 1974. godine. (Troika nije izrazila stav o ovome.)

Europski projekt trebao je osigurati napredak, ojačati demokraciju u državama kojima su prethodno vladale hunte (Grčka, Španjolska, Portugal) i ublažiti „nacionalizam kao izvor rata". Ali sada ima suprotan učinak, s drastičnim rezovima, marionetskim vladama na raspolaganju brokerima i obnovljenim razdorima između nacija. Mladi Španjolac izrazio je bijes jer mora ići u Berlin ili Hamburg da bi pronašao posao: „Ne možemo i dalje biti robovi Njemačke." Talijani smatraju arogantan stav francuskog predsjednika uvredljivim, s pravom, jer koji bi izuzetni talenti to mogli opravdati? Neki se Grci žale zbog „okupacije" Grčke, s karikaturama koje prikazuju njemačku kancelarku u nacističkoj uniformi.

Ljudima u zemljama pritisnutim mjerama štednje povijest Europe nudi neke izvanredne primjere. Nedavni događaji u Ateni na više načina prizivaju u sjećanje Čehoslovačku 1968.: gušenje Praškog proljeća i svrgavanje komunističkog vođe Aleksandra Dubčeka. Troika je odigrala istu ulogu u svođenju Grčke na protektorat kao što je Varšavski pakt učinio u Čehoslovačkoj, s Papandreouom u ulozi Dubčeka, ali Dubčeka koji se nikada ne bi usudio pružiti otpor. Primijenjena je doktrina ograničenog suvereniteta, iako se mora priznati da je poželjnije i manje izravno smrtonosno da zemlji parametre određuju agencije za rejting nego da se preko granica kotrljaju ruski tenkovi.

Nakon što su pregazili Grčku i Italiju, EU i MMF sada su bacili oko na Mađarsku i Španjolsku.

Autor: Serge Halimi

Preneseno s portala Le Monde diplomatiquea

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika