06.12.2011. / 13:40

Autor: Hina

Indonezija potpisala zabranu testiranja nuklearnog oružja

Indonezijski parlament u utorak je ratificirao Sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja (CTBT) čime je ostalo još osam zemalja koje trebaju potpisati taj dokument kako bi on dobio snagu međunarodnog zakona.

Indonezija je zabranila testiranje nuklearnog oružjaIndonezija je zabranila testiranje nuklearnog oružjaIndonezijski parlament u utorak je ratificirao Sporazum o zabrani testiranja nuklearnog oružja (CTBT) čime je ostalo još osam zemalja koje trebaju potpisati taj dokument kako bi on dobio snagu međunarodnog zakona.

Zastupnici su dokument prihvatili jednoglasno čime je Indonezija postala 156. zemlja koja je ratificirala sporazum. Azijska država bila je jedna od devet preostalih koje nisu ratificirale sporazum dogovoren sredinom 1990-ih.

"Ovom povijesnom odlukom smanjen je broj zemalja koje moraju ratificirati ugovor kako bi on stupio na snagu", rekao je Tibor Toth, izvršni tajnik CTBT-a u priopćenju u Beču.

Preostalih osam zemalja su Sjedinjene Države, Kina, Indija, Pakistan, Izrael, Iran, Sjeverna Koreja i Egipat.

Indija, Pakistan, Sjeverna Koreja te Izrael nisu članice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT) iz 1970., koji je donesen radi sprječavanja širenja nuklearnog oružja.

Iran je NPT-u pristupio, ali Zapad ga optužuje da pod krinkom razvoja nukelarnog oružja u civilne svrhe razvija atomsku bombu, što Iran niječe.

Vlada američkog predsjednika Baracka Obame u svibnju je najavila da priprema plan za raitficiranje CTBT-a jer Washingtonu više ne trebaju pokusi. Obama nije, međutim, dao rokove kada bi Senat mogao glasovati o CTBT-u što ga je zastupnički dom odbacio u vrijeme predsjednika Billa Clintona 90-ih godina.

Da bi CTBT prošao za njega trebaju glasati dvije trećine zastupnika. Obama, koji se nada osvojiti novi mandat, poručio je da je zabrana pokusa korak prema njegovoj vizi svijeta slobodnog od nuklearnog oružja.

Prije 12 godina, Senat se protivio zabrani pokusa tvrdeći da bi time američki nuklearni arsenal izgubio vjerodostojnost. Zadnji nuklearni pokus SAD je izveo prije dva desetljeća.

Stručnjaci se pitaju hoće li biti država-varalica koje će izvoditi pokuse unatoč potpisu na CTBT.

Vezane vijesti

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres 8,2 kod Sumatre

Novi potres magnitude veće od 8,0 pogodio je obalu kod indonezijske pokrajine Aceh u srijedu nekoliko sati nakon potresa 8,6 zbog kojega je oglašeno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika