06.12.2011. / 13:46

Autor: Deutsche Welle

Hrvatski konzervativci ostali bez domovine

Većina njemačkih medija budućoj hrvatskoj vladi predviđa tešku borbu za gospodarski oporavak zemlje. Pritom se zaključuje da to neće proći bez rezova u socijalnom sustavu.

Hrvatski konzervativci ostali su bez 'domovine'Hrvatski konzervativci ostali su bez 'domovine'"Hrvatski konzervativci ostali bez domovine". Tako svoj komentar na izbore u Hrvatskoj naslovljava dnevnik Badische Zeitung iz Freiburga. U tekstu iz pera publicista Norberta Mappes-Niedieka, dobrog poznavatelja prilika u Hrvatskoj, se zaključuje kako su nacionalne i konzervativne snage u Hrvatskoj "krajem HDZ-a" ostale bez uporišta. "U hrvatskom društvu već odavno postoji jaka nacionalna, konzervativna i katolička struja koja je politički sada defintivno ostala bez domovine".

Mappes-Niediek primjećuje kako propast HDZ-a treba tražiti i u činjenici da se ova stranka nikada nije uspjela transformirati u klasičnu demokršćansku stranku kakve se nalaze u ostatku Europe. "Svi pokušaji Jadranke Kosor i njezinog prethodnika Ive Sanadera da HDZ pretvore u demokršćansku stranku su propali. Prejak je bio otpor, na početku veterana i ratnih dobitnika, a kasnije raznih kumova i profitera. I što je najvažnije: u Hrvatskoj nedostaje socijalno jezgro poput jakog sitnog poduzetništva koje strankama poput Kršćansko demokratske unije (CDU) u Njemačkoj, u teškim trenucima uvijek iznova daje orijentaciju".

Pripadnik "crvene buržoazije"

Mappes-Niediek nadalje podsjeća kako su budućeg premijera Hrvatske Zorana Milanovića nekad protivnici kritički nazivali "manekenom". "Danas više nitko ne dvoji oko toga da ovaj 45-togišnjak vlada tehnikom i trikovima te da posjeduje dovoljnu dozu izdržljivosti i čvrstine za vođenje zemlje".

U dnevniku Märkische Allgemeine isti autor donosi portret budućeg hrvatskog premijera u kojem zaključuje da Zoran Milanović u narodu trenutno nije pretjerano popularan te navodi razloge i zašto. "Bez, za Hrvatsku uobićajnog ćaskanja, MIlanović bez okolišanja dolazi do glavnog pitanja. Njegove izjavu su jednostavno preglatke, preizravne. Šarm i duhovitost, što Hrvati cijene iznad svega, kod Milanovića treba tražiti povećalom", kaže Mappes-Niediek. Autor nekoliko knjiga o Hrvatskoj se dotiče i Milanovićeve obiteljske i političke pozadine. "Iako je kao sin jednog komunističkog funkcionara bio pripadnik crvene buržoazije, Milanović je SDP-u pristupio tek 1999".

I Süddeutsche Zeitung ocjenjuje kako Milanović u svojim javnim nastupima djeluje kruto no istodobno kao veliku prednost ističe njegovu neokaljanost u brojnim korupcijskim aferama koje u posljednje vrijeme potresaju Hrvatsku.

Teško stanje u gospodarstvu

Berliner Zeitung primjećuje kako je došlo do promjene u "sljedećoj članici Europske unije". I ovaj dnevnik, kao i većina ostalih medija, međutim zaključuje kako novu vladu očekuje "mnogo posla". "Izborni pobjednik će posrnulom gospodarstvu morati pomoći da se izvuče iz teške krize. Moguća su i masovna otpuštanja u državnom sektoru kao i u uništenim brodogradilištima".

Ugledni Neue Züricher Zeitung u svom naslovu o izborima u Hrvatskoj zaključuje kako je "Hrvatskoj dosta HDZ-a" i izvješćuje o "najtežem porazu HDZ-a od osnutka". I ovaj dnevnik istodobno ukazuje i na teško gospodarsko stanje u zemlji zbog čega nova lijevo-liberalna vlada neće imati lak posao. "Nova vlada neće imati vremena za slavlje. U sjeni praznih državnih blagajni i prijetećeg snizivanja rejtinga platežne sposobnosti države na najnižu razinu, SDP će se ubrzo morati oprostiti od svojih socijaldemokratskih ideala i poraditi na smanjenju državnog aparata i državnog deficita", piše Neue Züricher Zeitung.

I Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zaključuje kako je pred Hrvatskom razdoblje teških odricanja. "Ovo razdoblje će Hrvatima donijeti znoj i suze, sve ono od čega su ih vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor pokušale poštedjeti". FAZ zaključuje da teret koji je na plećima nove vlade neće biti moguće otkloniti bez pomoći MMF-a.

Autor: N. Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika