06.12.2011. / 14:49

Autor: Deutsche Welle

Internet – parni stroj današnjice

Parni stroj je prije približno 200 godina toliko radikalno promijenio radne i životne navike ljudi da se danas govori o industrijskoj revoluciji. Tek je internet izazvao novu revoluciju i promijenio gospodarstvo…

Internet je postao nezamjenjiv u poslovanjuInternet je postao nezamjenjiv u poslovanjuSvjetiljke, jelke, ukrasne kuglice... U Njemačkoj ne možete ne vidjeti da se bliži Božić i da je vrijeme za potragu za poklonima. Ali za to ne treba prevaliti veliki put: sve je na internetu. Za prodavače to je postao važan način prodaje, što svakako doprinosi i rastu prihoda za dostavljače.

U 2010. europska poduzeća su imala šest posto više isporuka, približno pet milijardi, sa tendencijom rasta. Od interneta ne profitiraju samo prodavači i dostavljači. U svakom drugom poduzeću u Njemačkoj tvrde da internet ima centralnu ili bar važnu ulogu u poslu. To je dokazala i studija koju je proveo Institut za njemačko gospodarstvo na više od 2500 poduzeća.

Firme čije poslovanje ovisi o internetu ulažu više nego druge u istraživanje i razvoj i zapošljavaju više visokoobrazovanih. Internet, kaže direktor Instituta za gospodarstvo Michael Hitter, danas za gospodarstvo ima sličan značaj onom koji je u 18. i 19. stoljeću imala parna mašina.

„Ovdje se radi o jednoj prosječnoj, osnovnoj tehnologiji. To nije nešto što pasivno podržava poduzeća, već nešto što ih kreće, mijenja, pa čak i osniva", kaže Hitter.

Digitalna infrastruktura važnija od cestovne

Značaj interneta za njemačko gospodarstvo je usporediv sa globalizacijom i istraživanjem i razvojem. Zato ne čudi to što se sve više kompanija, prilikom potrage za novim sjedištem, prvo raspitaju da li u industrijskoj zoni grada postoji pristup brzom internetu. Digitalna infrastruktura postala je važnija od cestovne, tj. važniji je pristup brzom internetu od pristupa autoputu. To bi mogla biti šansa za slabije razvijene regije, kaže Diter Kempf, predsjednik hi-tech udruge „Bitkom".

„Mislim da je to važno pitanje prilikom odlučivanja o tome želimo li imati samo megalopolise ili bismo možda mogli uključiti i druge krajeve, ako ne skupom prometnom infrastrukturom, a onda rađe IT- infrastrukturom", ukazuje Kempf.

Ta tema je važna i zbog demografskog razvoj Njemačke. Izgradnja brzog, širokopojasnog interneta, spominje se u politici kao jedan od važnijih ciljeva. Ipak, gradi se, kritizira Kempf, presporo i djelomično nekoordinirano.

Internet - osnova velikog broja projekata

Trebalo bi imati u vidu i da je brzi internet osnova velikog broja projekata koji su od ogromne važnosti za gospodarsku budućnost Njemačke. Inteligentne mreže igrati će važnu ulogu i u opskrbi energijom, pružanju zdravstvenih usluga, upravljanju i obrazovanju, a njihova izgradnja i postavljanje nude i značajne gospodarske mogućnosti.

Potrebne investicije procenjuju se na 130 milijardi eura. Izgradnja mreže je zapravo samo jedan od okvirnih uvjeta kako bi se dostigao pun rast i zaposlenost. Ne bude li dovoljno obrazovane radne snage i ne riješe li se brzo pravna pitanja u vezi sa zaštitom podataka i autorskih prava, budućnost izgleda sumorno. A internet je tek malom broju poduzeća potpuno nevažan - samo 18 posto njemačkih firmi je off line.

Autorke: Sabine Kinkarc / Daniela Vranković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika