06.12.2011. / 16:22

Autor: Hina

MMF: Dogovor Pariza i Berlina "ključan", ali nedovoljan

Direktorica Međunarodnoga monetarnog fonda Christine Lagarde (MMF) pozdravila je dogovor Pariza i Berlina o promjeni temeljnog ugovora Europske unije, no drži da je to nedovoljno za krajnje teško gospodarsko stanje, javljaju agencije.

Christine LagardeChristine LagardeDirektorica Međunarodnoga monetarnog fonda Christine Lagarde (MMF) pozdravila je dogovor Pariza i Berlina o promjeni temeljnog ugovora Europske unije, no drži da je to nedovoljno za krajnje teško gospodarsko stanje, javljaju agencije.

"Ključan je taj početak dogovora", rekla je Lagarde pred Europskim institutom u Washigntonu u ponedjeljak navečer po američkom vremenu.

No taj "korak nije dovoljan (...) i trebat će mnogo više da se cjelokupno stanje riješi i vrati povjerenje, ne samo tržišta već i ulagača, potrošača, onih koji moraju provesti strategije za dvije, tri, četiri godine, za one koji žele otvarati nove tvornice u koje će ulagati", rekla je Lagarde.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u Parizu su se u ponedjeljak dogovorili o mjerama za izlazak iz dužničke krize u eurozoni. Tražit će promjenu "temeljnog europskog ugovora" koji će omogućiti automatske sankcije državama koje bi imale proračunski manjak veći od dopuštenog.

Direktorica MMF-a zabrinuta je za svjetsko gospodarstvo zbog dužničke krize u eurozoni. Rekla je da su vlade u Rusiji, Kini, Japanu, Peruu, Meksiku, Brazilu, sve koje je posjetila u zadnja tri tjedana, izrazile zabrinutost za posljedice europske krize.

Zbog usporavanja rasta u Europi i drugdje MMF je u četvrtak upozorio da će se "vjerojatno" u siječnju smanjiti predviđanja svjetskoga rasta za 2012.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika