06.12.2011. / 18:10

Autor: Hina

Pahor je otvoren za razgovore s Jankovićem, ali i oprezan

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor u utorak je nakon sastanka izvršnog odbora stranke izjavio da će ta stranka podržati vjerojatnog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića, ali je uvjetovao razgovore o mogućem ulasku stranke u buduću koaliciju.

Borut PahorBorut PahorPredsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor u utorak je nakon sastanka izvršnog odbora stranke izjavio da će ta stranka podržati vjerojatnog mandatara za sastav nove vlade Zorana Jankovića, ali je uvjetovao razgovore o mogućem ulasku stranke u buduću koaliciju.

"Formirali smo pregovaračku skupinu za pregovore s budućim mandatarom, no ako se ne bismo uspjeli dogovoriti, stranka će unatoč tome podržati novu vladu i njene ključne projekte", rekao je Pahor novinarima nakon sastanka.

Dodao je da između njegove i Jankovićeve stranke postoje značajne programske razlike koje bi u razgovorima trebalo premostiti, no da ga još više brinu razlike u načinu pristupa rješavanju stvari između njega i potencijalnog premijera.

"Jankovićev način vođenja je pomalo autokratski. Vjerojatno je to i bio razlog njegova uspjeha na izborima, no autokratski način odlučivanja u vrijeme krize bio bi pogrešan", rekao je Pahor.

Kao jednu od značajnih razlika između sebe i Jankovića Pahor je naveo različit pogled na upravljanje poduzećima i bankama u vlasništvu države.

Pahor inzistira da upravljanje državnom imovinom i dalje vodi nedavno osnovana agencija (AUKN), jer tvrdi se tako onemogućava političko postavljanje vodećih kadrova u državnim poduzećima i bankama te utjecaj različitih lobija na njihovo poslovanje.

Tu je agenciju Janković u svojoj kampanji ocijenio nepotrebnom transmisijom i najavio njeno ukidanje.

"Ja na to ne pristajem", rekao je Pahor koji tvrdi da je agencija osnovana prema preporukama koje je Slovenija dobila od Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i da je njeno djelovanje dovelo bo boljeg i stručnijeg upravljanja državnim portfeljom.

Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija u novom će parlamentu imati 28 mandata, a Socijalni demokrati (SD) 10, a procjene su da bi to mogla biti jezgra buduće koalicije koja u parlamentu mora dobiti natpolovičnu većinu od najmanje 46 zastupničkih mjesta, ali bi u nju morale ući još dvije stranke.

Janković je ponedjeljak održao 45-minutni "preliminarni" razgovor s Pahorom, kojega neki vide kao prirodnog Jankovićeva saveznika, te poručio da će se razgovori nastaviti. No, izvori iz Pahorove stranke već su jučer, prema navodima medija, razgovor na kojemu je inzistirao Janković ocijenili preuranjenim, osobito zato jer je budući mandatar o tome unaprijed izvijestio novinare.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika