06.12.2011. / 18:53

Autor: Deutsche Welle

Veze crnogorske vlade i kriminalaca?

Crnogorski mediji pišu o vezi premijera te zemlje Igora Lukšića i šefa diplomacije Milana Roćena s narkobosom Darkom Šarićem. Oni su to opovrgli, a istraga je pokazala da je u optužbe umiješana i policija.

Igor LukšićIgor LukšićČini se da stvari ubrzano izmiču kontroli do sada svemoćne vlasti u Crnoj Gori. Jer, crnogorsko tužilaštvo je za manje od 24 sata utvrdilo da je netko iz policije dao dnevniku „Dan" ispise telefonskih poziva odbjegloga narkobosa. Ali, kako navode u tužilaštvu, u te dokumente uneseni su neistiniti podaci da je Šarić komunicirao s crnogorskim premijerom i šefom diplomacije. Zato će idućih dana istraga mjerodavnih organa biti usmjerena ka tzv. „dubokom grlu" u crnogorskoj policiji, a nakon toga će se, možda, utvrditi i odgovornost autora teksta u „Danu".

Koji je cilj?

To je novinar Mitar Rakčević, koji za Deutsche Welle kaže da je već sada utvrđeno da taj dnevnik nije objavio falsifikat, a da je pokretanjem akcije specijalnog tužilaštva postigao cilj. „Konačno je vrijeme da utvrdimo tko je od političara i biznismena u komunikaciji sa Šarićem. Nadam se da će to konačno izaći na vidjelo", ističe Rakčević.

O tome pred sudom u Beogradu ovih dana, na suđenju Šarićevoj grupi, svjedoči zaštićeni svjedok Draško Vuković, bliski suradnik crnogorskoga narkobosa sa srpskim državljanstvom. Analitičari su uvjereni da će to svjedočenje uz ovaj skandal s ispisima telefonskih poziva pogoršati imidž crnogorskih vlasti u međunarodnoj javnosti.

Pokušaj diskreditacije premijera?

Crnogorski dužnosnici i njihovi mediji su nakon objavljivanja ispisa telefonskih poziva požurili da optuže list „Dan" da ga je zloupotrijebila neka obavještajna služba. Navodilo se također da je to „udar na mladu crnogorsku demokraciju i njezin europski put".

Predsjednik vlade Crne Gore Igor Lukšić je rekao da je to zapravo bio pokušaj njegove diskreditacije u trenutku kada EU treba toj zemlji odrediti datum za početak pristupnih pregovora. „Ovom akcijom se željelo pokazati da u Crnoj Gori nitko nije imun od komunikacije s kriminalcima ili onim ljudima koji su optuženi za teški kriminal", rekao je Lukšić.

Tko štiti kriminalce?

Član Odbora za obranu i sigurnost u Skupštini Crne Gore Nebojša Medojević za Deutsche Welle kaže da više nema nikakve sumnje da su ispisi telefonskih poziva potpuno autentični. On je uvjeren da su neki profesionalci unutar crnogorske policije ili vlasti odlučili da svoje spoznaje i informacije podijele s građanima. „To je zaista presedan u Crnoj Gori. Činjenica da se i u takvim službama pojavljuju kriminalci koji žele da preko slobodnih i oporbenih novina, kakve su 'Dan', plasiraju određene informacije, jer je očigledno da više ne mogu izdržati bahatost i korupciju koja je potpuno nagrizla sve pore crnogorskog društva. Znači, jednostavno, poniženje koje građani i ljudi u sigurnosnim strukturama trpe vjerojatno dolazi do vrhunca. Činjenica je, eto, da je i ova blic-istraga pokazala da se radi o originalnom, autentičnom dokumentu, a po principu smanjivanja štete tužilac pokušava da od političke štete zaštiti premijera i ministra vanjskih poslova", navodi Medojević.

On zaključuje da je Darko Šarić svoj posao razvio pod okriljem crnogorskih vlasti, a da će to, kako je rekao, potvrditi prva prava istraga koja nije moguća dok se vlast u Podgorici ne smijeni.

Veze političara i kriminalaca

Inače, Crna Gora nije bila uključena u međunarodnu akciju zapljene preko dvije tone heroina koji je Šarić pokušao prokrijumčariti iz Latinske Amerike u Europu, preko Crne Gore, u jesen 2009. Samo nekoliko dana prije nego što je za njim raspisana tjeralica u Beogradu on je nestao iz Crne Gore.

Oporba smatra da se Šarić krije u toj zemlji, a iz ovih telefonskih ispisa je jasno da je on godinama bio pod obradom crnogorske policije. O rezultatima javnost nikada nije bila obaviještena. Istovremeno se protiv njegovog brata Duška i poslovnog prijatelja Jovice Lončara vodi sudski proces za pranje novca.

Ranije su crnogorski mediji objavili ispise telefonskih poziva iz kojih se vidi da su neki crnogorski dužnosnici i političari bili u vezi s još jednim narkobosom, Naserom Keljmendijem koji živi u Sarajevu, a protiv kojega se već mjesecima vodi široka međunarodna istraga. Keljmendi posjeduje mnogo nekretnina u Crnoj Gori.

Autor: Mustafa Canka

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 06.12.11. 20:48

Ma nije valjda!?


registracija
21/2/11

skyway, 07.12.11. 09:18

A sto u medjuvremenu radi car Milo? Gurnuo je svog potrcka Luksica na svoje mjesto da mu zametne tragove najveceg kriminala na ovim prostorima. Za njega je Sanader mala beba...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika