07.12.2011. / 10:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Čačićeva najava

Otkazi u javnoj upravi

"Naravno u razmjerima koji su primjereni jednom preciznom definiranju potreba koje javna uprava danas ima i koje će imati sutra s obzirom na ulazak u EU. To nisu nikakvi spektakli, nikakvi otkazi za desetine tisuća ljudi", kazao je Čačić.

Predsjednik HNS-a i budući potpredsjednik vlade Radimir Čačić najavio je sinoć u Dnevniku Nove TV da će nova vlada s proračunom za 2012. izaći što je ranije moguće i da on mora biti manji, a da se u mirovine iz rada i u plaće neće dirati.

Naveo je kako će se s proračunom za 2012. izaći što ranije, moguće i već u siječnju i dodao da mora biti manji - i apsolutno i relativno. Mirovine iz rada se ne diraju, plaće u javnoj upravi neće se dirati, ali smanjit će se masa plaća i uvest će se kriterij krivulje uspješnosti, rekao je. "Sadašnje stanje jest - tko jednom uđe u javnu upravu, izlazi kada ide u mirovinu i to stanje će se mijenjati. To znači da će se prema kriteriju kvalitete ulaziti i kriteriju nekvalitete izlaziti. I tako svake godine, a ne samo jednokratno", poručio je Čačić.

Na pitanje znači li to da se plaće neće dirati, ali da će u javnoj upravi biti otkaza, Čačić je odgovorio: "Tako je. Naravno u razmjerima koji su primjereni jednom preciznom definiranju potreba koje javna uprava danas ima i koje će imati sutra s obzirom na ulazak u EU. To nisu nikakvi spektakli, nikakvi otkazi za desetine tisuća ljudi", kazao je Čačić.

Izrazio je očekivanje da direktori javnih tvrtki daju mandate na raspolaganje. "Apsolutno. To je minimum koji mogu učiniti. Građani su dali mandat drugoj vladi koja ima pravo na sve ključne funkcije", odgovorio je Čačić i dodao da su stvari jasne i kada je riječ o kriterijima: rad na tragu programa nove vlade i zadovoljavanje svih stručnih standarda.

Na upit novinara je li u ovom trenutku gore spašavati kreditni rejting ili rješavati nelikvidnost, Čačić je odgovorio: "I jedno i drugo. Rejting je direktno dodatno zaduženje od oko milijardu eura na postojeći novac. Dakle, ništa nismo dobili, a bit ćemo zaduženi više za milijardu eura, ako se realizira ovo što nam prijeti".

Kao budućeg potpredsjednika Vlade rekao je i da ga "jako zabrinjavaju" poruke kreditnih agencija da će se smanjivati kreditni rejtinzi u 15 zemalja Europske unije. "Kao prvi prioritet - moramo izaći s paketom reformskih mjera koje moramo prezentirati svim ključnim financijskim institucijama. Dobili smo mandat apsolutne većine, da nismo, ne bi to mogli. Bili bi podložni sumnjama financijskih institucija jesmo ili nismo u stanju to realizirati. Ovako, moramo dati i kvantifikaciju i vremenski okvir u kojem ćemo to realizirati. Ukupnost tih mjera mora se vidjeti kroz budžet i to je nešto što prvo moramo učiniti", kazao je Čačić.

Ekonomski tim činit će zajedno s Linićem i Grčićem, jer je to, kako je rekao, tim koji može pobjeđivati.

Na pitanje je li nelikvidnost danas gora nego 2000. godine, odgovorio je da je gora u apsolutnim brojevima, a nije u relativnim, što se vidi u BDP-u i budžetu te da je puno gora po kompleksnosti. "Ovdje to ne ovisi samo o plaćanju Vlade nego i u činjenici da tvrtke međusobno ne plaćaju i da je u nizu situacija država veliki vjerovnik", naveo je.

Čačić je podsjetio kako je 2000. bilo ključno da smo se dugoročno zadužili da bi kratkoročno spasili likvidnost. "I tada je to bilo skoro dovoljno da se s 26 milijardi nelikvidnosti riješi, a sada ćemo isto napraviti, bez obzira na teške uvjete. Obveze države se moraju plaćati. Država koja to ne radi, nije država", ustvrdio je Čačić.

Na pitanje što s 20 milijardi kuna duga 'fikus tvrtki' odgovorio je kako će morati detektirati koje su tvrtke - i zaboraviti na taj novac. "To ne znači da se taj novac neće pokušati naplatiti kroz sporove i pravno-institucionalne procedure, ali računati na taj novac ne treba, njega treba zaboraviti. Treba spasiti što se da spasiti. Najveći problem su tvrtke koje su ovoj krizi, koja je primarno hrvatska, na koljenima, koje su u obvezi prema državi, na to plaćaju 14 posto kamatnu stopu, a do jučer i 17 posto, što ne može izdržati normalno gospodarstvo. Tu država treba preuzet obvezu velikog vjerovnika. To je u očima onih koji nisu spašeni nepravedno. Mi moramo odlučiti, ako je ugroženo 100, moramo spasiti 85", dodao, uz ostalo, je Čačić.

"Ako je itko poznat po brzim odlukama i djelovanju, onda smo to Slavko Linić i ja. Bez Zorana Milanovića se ništa neće učiniti jer predsjednik Vlade je taj koji određuje i dinamiku i strategiju", kazao je komentirajući jesu li nešto naučili iz iskustva koalicijske vlade 2000. Podsjetio je i da je Milanović u nizu predizbornih nastupa rekao da imaju pravo na pogrešku, ali ne i na nedonošenje odluka.

Na pitanje što ako padne kreditni rejting, rekao je da ga moramo dizati svim snagama.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 07.12.11. 11:44

Ozbiljne i uređene države stvaraju uvjete za kulturu rada.Samo Hrvati u Hrvatskoj imaju kulturu nerada ili rad pod raznim socijalističkim izrekama;nemože me se tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi.Već će se to nekako riješiti.Bolje za kunu ne raditi nego za dvije raditi.Nije to moje da pa umirem na poslu,i td.Ima tih bisera koliko hoćeš no i u stvarnosti je tome tako.Dakle Hrvatska je koncipirana tako da ljudi jednostavno nemaju motiv za rad. Nasuprot tome Hrvati gdje god dođu u sređenu državu na bilo kom kontinentu,odjednom se pretvaraju u najodgovorniji,najvrijedniji i najpošteniji radni narod !? Dakle,odnosi unutar države kao i mnogi parametri koji utiču na kulturu rada,su naopako postavljeni u državi Hrvatskoj.Tako koncipirana država je problem sam posebi i ne motivira svoje građane da budu iskreno onakvi kakvi inače po svom biću jesu-Vrijedni,radišni i pošteni.Tu vrijedi još jedna poslovica;Pa neću ti ja za eksere raditi.Od strane neodgovornih iz državnih vlasti plasiraju se često poruke tipa američke smislenosti;Nemoj pitati šta država može za tebe uraditi već šta ti možeš za državu napraviti.To je ok ali.Ovaj narod je iskrvario za ovu državu bez kalkulacija.Država ih je za to vrijeme debelo pokrala i uništila budućnost čak i unucima.Sada u financijskom kolapsu sveopće krize,maže se vrat debeloj guski-bankama koje i jesu odgovorne za krizu,i opet se lomi zlo preko leđa građana.U međuvremenu država(vlasti u njoj)nemilosrdno nasrću na narod tražeći i dalje žrtvu samo od njih.Nema to tko vratiti nego narod,ali da se vlast u toj državi ponaša kao najveći lopov,kao totalni neznalice organizacije funkcioniranja države e to je prekoviše.Kukuriku je dobila mandat ali bez ustroja države i uspostave morala te prava,nema uspješnosti.Šakom treba najprije na najveću rak ranu svake države-birokraciju.Potom je lakše uvoditi red i kulturu rada.Također i kulturu plaćanja onih koji rade.Ali ne crkavicama nego cijenom rada tržišta u kom se okruženju država nalazi.Sve je ovo bla-bla dok se ne krene raditi kako treba.HDZ-ovska poruka građanima ,kako su Hrvati najjači kada je najteže,ima smisla.Samo što HDZ nije taj koji o tome može išta zboriti ili tu uzrečicu koristiti.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 07.12.11. 12:20

Fluid,mislim da je Ivan Grubišić lijepo to sročio u svom programu.Ako ga itko ostvari,sjajno.


registracija
14/11/11

salama, 07.12.11. 13:35

Opet ce se dijeliti funkcije u javnim poduzecima po partijskoj pripadnosti, a ne po rukovodnoj sposobnosti. Dejavu.


registracija
17/12/10

zmaj, 07.12.11. 17:42

Samo nagazite gamad javnosektorašku i raznorazne "Urede za koordinaciju sustava procjene učinka propisa"!!!


registracija
22/10/11

jadno100, 08.12.11. 09:26

istina tko jednom zasjede u javnoj upravi izlazi kad ide u mirovinu a za to vrijeme se ponasaju bahato,deru se na klijente kao da su Bogom dani,a ustvari mi(klijenti)im osiguravamo placu.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 16.12.11. 18:39

Fluid u pravu si, jednom je jedna studija izvrsila tast odgovornosti u Dalmaciji,tako da su poveci kamen stavili na prometnicu,od 10 pjesaka i vise desetaka vozaca ,samo je jedan pjesak maknuo taj kamen sa ceste,ostale su pitali " Zasto ga nisu makli "? Odgovor je bio zamislite tipicno Balkanski : Nije moj problem ili Nisam za to placen ili Nije mi nitko rekao.Sta onda ocekivati od takvog puka???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika