07.12.2011. / 12:07

Autor: Hina , Nacional.hr

Kako nakon odlaska HDZ-a

Neusporedivo lakši dijalog sa Srbijom

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocjenjuje u izjavi istom listu kako će dolaskom nove vlasti u Zagrebu dijalog dvije države biti, kako kaže, neusporedivo lakši nego ranije

Srbija pozdravlja izjave ljudi koji će zauzeti ključne pozicije u novoj hrvatskoj vladi o spremnosti na razgovor o svim otvorenim pitanjima, izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od srijede državni tajnik ministarstva pravosuđa Slobodan Homen ističući kako i u Srbiji postoji spremnost na dijalog.

''Drago nam je što iz Hrvatske dolaze pozitivni tonovi koji govore da postoji volja da se razgovara o otvorenim pitanjima'', kaže Homen te dodaje kako u Srbiji postoji spremnost da se problemi rješe dijalogom i da je dobro što i s druge strane stižu slična stajališta.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ocjenjuje u izjavi istom listu kako će dolaskom nove vlasti u Zagrebu dijalog dvije države biti, kako kaže, neusporedivo lakši nego ranije. Pupovac ističe kako su do sada najveća prepreka za to bile razlike između hrvatskog predsjednika i premijera.

''Nema sumnje da će se u budućim susretima razgovarati i o ključnim pitanjima kakvo je pitanje tužbe i protutužbe za genocid. Pitanje je, međutim, kako postići dogovor kojim će biti zadovoljne obe strane'', dodaje Pupovac.

Dužnosnica HNS-a, jedne od stranaka Kukuriku koalicije, Vesna Pusić izjavila je u subotu za srbijansku agenciju Tanjug, kako Hrvatska neće ucjenjivati Srbiju na putu u Europsku uniju (EU) te da će učiniti sve da što više olakša međusobne bilateralne odnose. Pusić, koju je agencija predstavila kao najvjerojatniju novu hrvatsku ministricu vanjskih poslova, kazala je kako to znači i da se pitanje međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), ako je to moguće, riješi dogovorom. Po njezinoj ocjeni, uspiju li dvije zemlje postići međudržavni sporazum koji bi definirao kako rješavati sva prijeporna pitanja, primjerice, pitanje nestalih, opljačkanih umjetnina i dobara, suđenja za ratne zločine isl. tada treba na dnevni red staviti i povlačenje tužbi za genocid.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 07.12.11. 16:53

Bit će svima puno lakše kad i iz Srbije krenu poruke ljevice,,kad i jedni i drugi ušutkaju svoje jastrebove, kad desnica bude na mrgini, onda ćemo puno lakše!


registracija
1/3/11

Laudate, 07.12.11. 18:09

"Neusporedivo lakši......" pogrešno.
Iz izjave gđe Pusić isčitavam principjelan stav na liniji obrane hrvatskih nacionalnih interesa.

Suprotno rasprostranjenom mišljenju smatram da gđa Pusić zna braniti državne interese, a to je i pokazala kada je osujetila plan HDZ-a i Pupovca o davanju extra prava srpskoj nacionalnoj manjini što je moglo biti uvod u neke zahtjeve za autonomijom u budućnosti.
HDZ je tada nacionalne interese prodao, a gđa Pusić je to spriječila.
Vidimo da i tzv. "ljevica" zna razmišljati hrvatskije od nekih velikih domoljuba.


registracija
19/10/11

salaso, 08.12.11. 11:53

Kakav dijalog sa Srbijom? zašto bi nama trebao biti lakši dijalog sa Srbijom?Pa sve se zna.

Jedino ako budu zahebavali sa granicom, pogotovo na Dunavu...zna se koje svjetske institucije to rješavaju, i s dijalogom i bez njega..


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika