07.12.2011. / 13:21

Autor: Nacional.hr

Rat Art – dvadeset godina poslije

Publici je kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije po prvi put predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi.

Igor Hajdarhodžić, Mara Bratoš i Nikša KušeljIgor Hajdarhodžić, Mara Bratoš i Nikša KušeljU Zagrebačkom kazalištu mladih upriličeno je scensko događanje Rat-art - dvadeset godina poslije, kojim se obilježila dvadeseta obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).

Ovaj kulturni događaj podržala su brojna imena hrvatskog društvenog života poput Mara Bratoš, Judita Frankovic, Lana Biondic, Ana Maras, Perica Martinović, Sanja Pilić, Mislav Čavajda, Borut Mihalić, Nenad Korkut, Božidar Alić i brojni drugi.

Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra (aktovi, kazališna fotografija, arhitektura, prizori iz dubrovačke svakodnevice), ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnički doživljaj. Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat-art, Urban je zaključio s dvanaest čudesnih fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana; snimajući pao je smrtno pogođen gelerom granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha, tih simbola dubrovačke samostalnosti i slobode.

Projekt Rat-art - dvadeset godina poslije odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započeo je prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim, umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić. Publici je kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije po prvi put predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi. U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima, te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.

U Zagrebačkom kazalištu predstavljena je izložba Urbanovih kazališnih fotografija. Rat-art dvadeset godina poslije predstavljen je na obljetnicu 'najžešćeg napad na Dubrovnik u njegovoj povijesti'. Stoga je riječ o hommage-u Pavu Urbanu i njegovom gradu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika