07.12.2011. / 13:55

Autor: Deutsche Welle

Srbija i kosovski mit

Srbijanske političke snage koje su srušile Miloševića nisu imale snage niti političke hrabrosti za presijecanje 'gordijskog čvora' problema koje im je taj režim ostavio u nasljeđe. To sada jasno pokazuje primjer Kosova.

Korak naprijed ili povratak u prošlost?Korak naprijed ili povratak u prošlost?Mit o Kosovu u Srbiji je i dalje očito vrlo živ, iako - kao i svaki mit - nema dodira sa stvarnošću. Goran Ješić, gradonačelnik Inđije i član Demokratske stranke, kaže kako danas u Srbiji postoji situacija u kojoj se ljudi ne žele suočiti sa činjenicama i s onim što se događa. "Nismo htjeli ljudima jasno reći kako stvari stoje. O podjeli Kosova smo mogli razgovarati u Rambouilletu, a ne 12 godina kasnije. Zbog neiskrenosti prema građanima Srbije danas smo došli u situaciju da imamo problem, prije svega za razvoj Srbije i uopće za opstanak Srbije u europskoj zajednici naroda", kaže Ješić.

Iste priče, iste teme, isti balvani...

Novinar Dimitrije Boarov kaže kako se u odnosu prema Kosovu vidi da u shvaćanju politike u Srbiji nije bilo većih pomaka otkako je srušen Slobodan Milošević. "Problem je u tome što i vlasti poslije 2000. godine nisu sačinjavale one političke snage koje su raskrstile s onom takozvanom nacionalnom politikom do 2000. godine. Tradicionalno shvaćanje države i uloge nacija u državi i dalje ostaje središnja točka gotovo svih ideoloških programa u Srbiji", smatra Boarov.

Sociolog Aleksej Kišjuhas također se slaže s mišljenjem kako se kroz današnju kosovsku politiku Srbije jasno vidi da postmiloševićevske vlasti nisu imale snage za presijecanje 'gordijskog čvora' koji im je u nasljeđe ostavio taj režim. "Ta vrsta diskontinuiteta se nije dogodila i onda nije neuobičajeno što imamo iste priče, iste teme, iste balvane, istu estetiku i sve što ide zajedno s tim. Političke elite nemaju hrabrosti da to učine, zagledani u rejtinge i slične stvari, doživljavajući politiku kao prodaju samih sebe", navodi Kišjuhas.

Korak naprijed ili povratak u prošlost?

Dimitrije Boarov smatra da je Srbija nakon 2000. godine mogla voditi drugačiju politiku prema Kosovu. "Nije se pravovremeno krenulo u jedan drugi politički projekat koji bi podrazumijevao da se na jedan ozbiljan način institucionalizira zaštita Srba na Kosovu. A to je moguće samo nekom vrstom autonomije: ili osobne ili teritorijalne ili i jedne i druge", ocjenjuje Boarov.

Sada se s nestrpljenjem očekuje petak (9.12.) i konačna odluka iz Bruxellesa hoće li Srbija postati kandidat za Europsku uniju ili će se, po tko zna koji put u novijoj povijesti, vratiti nekoliko koraka u ružnu prošlost.

Autor: Dinko Gruhonjić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 08.12.11. 17:12

izgleda da je bosna, [ako bi uzeli za istinu sto hr i ini povjesinicari kazu] do, recimo, 12 st, bila napucena skoro samo sa hrvatima.
ali, eto, otada hrvata sve manje u bosni, a myth da je bosna hr zemlja, ipak jos uvijek ostaje [medju nekim od nas]

ali i ono malo hrvata sto je ostalo zivjeti u bosni, nije zivjelo u jednom homogenom podrucju, nego po vecm diejlu same bosne.
doduse, ratnici su manje vise 'rijesili' [nisu, a?!] taj problem nepovezanosti/nedodirom hrvata u bosni, povodeci jedan 'lijep' ratic i to pomucu nekih hrvata iz hr.
ali evropa i svijet nikako da in tu ratnu dobit priznaju. a bivajuci budale, nisu se raspitali kod nj, frnc, i u.s [pusti ostale] da li ce one taj ratic i ratni plijen odobriti.
------------
vec odavna, kosovo je napuceno skoro samo sa albancima. ali myth da to nije istina, ostaje kod vecine srba.
srbi dolaze na kosovo po prvi put u 12tom st [ako je vjerovati nekim povjesnicarima] ratnim nacinom.
po svemu sudeci, kosovo nije ikad bilo prazno od unatrag 5k do 12stog st.
dakle, da se zakljuciti, da je bilo napuceno sa mjesavinom mnogih naroda [avara, huna, gotha, ilyraca, tracana, dacijana, vlaha, kelta za ovih zadnjih pet k ili vise godina.

pa od 12tog st srbi nisu ikad bili u vecini na kosovu. a od 15tog st, kosovo prestaje biti dio srbije sve do 12te g, te tek onda postaje dio sr ali opet samo ratnim putem.

pa i mi hrvati nismo dobili dalmatinske gradove sve do, recimo, 11tog st. zadobili smo ih sa pohrvacenjem njenih iliraca, a ponekad i ratnim putem.
srbi nisu uspjeli posrbiti albance. zasto? o tome srbi sute! valjda jer su bili preokrutni, predivljacki prema pokorenicima?! hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika