07.12.2011. / 13:56

Autor: Hina

Asad: Nasilje sirijskih snaga nije moja odgovornost

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad kazao je u intervjuu za američku televizijsku postaju ABC da on nije direktno odgovoran za nasilje koje su počinile njegove snage sigurnosti od početka ustanka u Siriji u ožujku ove godine, a tijekom razgovora zanijekao je i izvješća o mučenjima koja navodno čini sirijska vojska.

Bašar al-AsadBašar al-AsadSirijski predsjednik Bašar al-Asad kazao je u intervjuu za američku televizijsku postaju ABC da on nije direktno odgovoran za nasilje koje su počinile njegove snage sigurnosti od početka ustanka u Siriji u ožujku ove godine, a tijekom razgovora zanijekao je i izvješća o mučenjima koja navodno čini sirijska vojska.

"Postoji razlika između ciljane politike represije i nekih grešaka počinjenih od strane određenih dužnosnika. To je velika razlika", kazao je sirijski predsjednik, prema ABC-u. Američka televizijska kuća razgovor s Asadom objavila je u srijedu.

Sirijski je predsjednik, u prvom razgovoru za američke medije od početka ustanka u Siriji, kazao da nasilje čine "pojedinci" a da ih ne naređuje sirijska vlada.

Tijekom razgovora s novinarkom Barbarom Walters, Asad je kazao da to što je on predsjednik Sirije ne znači da "posjeduje zemlju, dakle to nisu moje snage".

Analitičari smatraju da bi ovaj Asadov intervju mogao biti dio pokušaja Sirije da smanji međunarodni pritisak na Damask.

Prema UN-u, od ožujka u Siriji je poginulo više od četiri tisuće osoba. Asad je u razgovoru za ABC opovrgao te brojke, tvrdeći da je većina Sirijaca poginula u uličnom naselju.

Sirijski predsjednik kazao je da nije naredio ubijanje civila, ističući da "niti jedna vlada na svijetu ne ubija svoj narod, osim ako zemlju ne vodi luđak".

Protiv Asada, osim njegovog naroda, izjasnili su se i UN, zapadnjački čelnici ali i Arapska liga. Dužnosnici UN-a smatraju da je Sirija blizu izbijanja "građanskog rata".

Sirija je u ponedjeljak objavila da prihvaća zahtjeve Arapske lige i da će dozvoliti ulazak promatrača u zemlju u pokušaju da se okonča osmomjesečno nasilje. Ova inicijativa, vjeruje Damask, trebala bi ublažiti sankcije Arapske lige nametnute Siriji.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 07.12.11. 15:44

ma kako bi on bio odgovoran za ono što radi vojska i policija države kojoj je na čelu. Pa to je kao kad bi Milošević bio odgovoran za ono što je radila JNA ili srpske paravojne snage 1991.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika