07.12.2011. / 14:44

Autor: Nacional.hr

Nastavak pada hrvatskog IT tržišta treću godinu zaredom

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije

IT tržište u Hrvatskoj i dalje bilježi padIT tržište u Hrvatskoj i dalje bilježi padPotrošnja produkata i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. opast će za 2.7 posto prema godinu dana prije; na 1.03 milijardu dolara. U 2012. godini, nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2.3 posto, odnosno obujam IT potrošnje od 1.05 milijardi dolara. Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics. Nova projekcija temelji se na IDC-evim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.

"Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju te nedavni parlamentarni izbori dodatno su pogodili IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena", ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics-a. "No, i pri tom treba naglasiti da se i ta prognoza temelji na pretpostavkama da neće doći do dramatičnih kretanja vezanih uz sposobnost servisiranja vanjskog duga i javne potrošnje u zemlji kao ni ozbiljnih lomova u svjetskoj ekonomiji. U suprotnom svako prognoziranje ionako gubi smisao"

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta, hardver, softver i IT usluge zabilježile su pad. Jedini segmenti tržišta koji su, unutar toga, rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja. Potrošnja na hardver i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ga isporuke IT usluga i softvera.

"Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2012. godini bit će odraz izvjesnog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Naravno, mnogo toga ovisit će o stavu o novim tehnologijama i odgovarajućim ulaganjima nove administracije".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika