07.12.2011. / 18:53

Autor: Hina

NATO: Ruske raketne protumjere su gubitak novca

Napredak u postizanju dogovora oko proturaketne obrane između NATO-a i Rusije je sporiji nego što se očekivalo, ali će Rusija nepotrebno potrošiti novac u protumjere protiv nepostojeće prijetnje sa zapada, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh RasmussenAnders Fogh RasmussenNapredak u postizanju dogovora oko proturaketne obrane između NATO-a i Rusije je sporiji nego što se očekivalo, ali će Rusija nepotrebno potrošiti novac u protumjere protiv nepostojeće prijetnje sa zapada, rekao je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

"U pogledu proturaketne obrane napredak je bio sporiji od očekivanog", rekao je Rasmussen novinarima uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu.

Rusija je nedavno podigla ton o tom pitanju aktivirajući svoj sustav proturaketnog upozoravanja u Kalinjingradu, ruskoj enklavi koja se nalazi na rubu područja EU. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da je riječ o odgovoru na "prijetnje" koje predstavlja proturaketni štit NATO-a, iako je rekao da "Rusija ne zatvara vrata dijalogu".

Rasmussen je izrazi uvjerenje da će se taj dijalog nastaviti i na sastanku ministara NATO-a i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

"Nadam se da ćemo postići dogovor na svibanjskom summitu NATO-a u Chicagu", dodao je.

"Bilo bi to doista trošenje novaca uludo ako Rusija počne ulagati u protumjere protiv izmišljenog neprijatelja koji ne postoji", rekao je Rasmussen, dodavši kako bi Rusija taj novac pametnije uložila "u stvaranje novih radnih mjesta i modernizaciju društva".

Istodobno je glavni tajnik NATO-a pozvao Pakistan na suradnju s NATO-om u operacijama u susjednom Pakistanu unatoč prekograničnom napadu u kojem su snage NATO-a u studenome ubile 24 pakistanska vojnika.

"Naprijed možemo ići samo uz suradnju između Afganistana i Pakistana, između SAD i Pakistana i između NATO-a i Pakistana", rekao je Rasmussen, ponovno izrazivši žaljenje zbog napada 26. studenoga.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
14/11/11

salama, 07.12.11. 18:58

Neka trose novce, sto siromasniji to poslusniji.


registracija
5/10/10

zvuk958, 13.12.11. 14:15

Opet Ameri financijski uništavaju Ruse!!! Možda, možda...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika