07.12.2011. / 19:44

Autor: Deutsche Welle

Tehnologijom protiv fantomskih golova

Predsjednik FIFA Josef Blatter najavio je uvođenje tehnologije u nogomet. Na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu najvjerojatnije će biti korišten sistem za praćenje nogometne lopte (goal line technology).

Kamere i čipovi pomagati će sucimaKamere i čipovi pomagati će sucima„Imati ćemo tehnologiju koja će spriječiti fantomske golove. FIFA ima dva sistema koji ispunjavaju naše zahtjeve: pouzdanost i jednostavnost rukovanja", izjavio je Blatter za španjolski sportski list „El Mundo Deportivo".

Eksperti za pitanje pridržavanja pravila u nogometu Međunarodnog odbora nogometnog saveza (IFAB) najavili su da će na sljedećem sastanku, koji će biti održan u ožujku 2012. godine, odlučivati o upotrebi kamera u golu koje bi sucima znatno olakšale posao.

„Biti će dozvoljeno najmanje jedno od tehnoloških pomagala", izjavio je Blatter za list „Bild" i dodao da će o tome odlučivati IFAB sljedeće godine i da postoji mogućnost korištenja tehonoloških pomagala u nadolazećoj sezoni.

Blatter je još prošle godine rekao da je tehnologija, u ovom slučaju kamere na gol-liniji, „priča o kojoj je FIFA počela razmišljati 2005. godine". Zahtjevi za uvođenjem tehnologije u nogometu postali su glasniji nakon poništenja engleskog gola u utakmici sa Njemačkom na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine.

Sudac umesto tehnike

Blatter je još 2005. godine bio optimist, kada je riječ o „useljavanju" tehnike na stadion. On je tada rekao da je siguran da će se čip u loptama primjenjivati na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine. Međutim, prilikom testiranja čipa za vrijeme Svjetskog prvenstva za igrače ispod 17 godina (U 17) u Peruu u jesen 2005, uočeni su tehnički nedostaci. Čip sucima nije samo slao signale kada je lopta u golu, već i kada prolazi pored gol-linije. FIFA se zbog toga odlučila za druga tehnička pomagala.

Na Svjetskim prvenstvima u Kanadi i Južnoj Koreji (U 20 i U 17) testirane su kamere koje su, sa visine od 20 metara, snimale što se dešava oko gol-linije. Međutim, u ožujku 2008. godine završeno je eksperimentiranje sa tehnikom. Eksperti za pitanje pridržavanja pravila u nogometu odlučili su se za tzv. „ljudsko rješavanje problema". Odlučeno je da se iza golova postavi po jedan sudac (asistent).

Alex Horn, glavni tajnik Engleskog nogometnog saveza (FA), nedavno je izjavio da će nova tehnologija praćenja gol i aut linija u nogometu biti odgođena za bar godinu dana. Čelnici engleske Premier lige nadali su se da će njihovo prvenstvo prvo uvesti novu gol-linija tehnologiju, međutim testiranje različitih sistema ukazalo je da ta tehnologija neće biti dovršena prije sezone 2013-2014.

Blatter je od Nogometnog saveza Njemačke zatražio da uvedu profesionalne suce: „Talijani, Francuzi i Englezi to rade ispravno. Ne može sudac dan nakon utakmice ponovo sjesti za radni stol", kaže Blatter. Bez profesionalnog statusa, njemački suci više neće moći suditi na Svjetskim prvenstvima. „Za Svjetsko prvenstvo 2014. godine uzeti ćemo samo profesionalne suce", kaže Blatter.

Autor: Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika