08.12.2011. / 08:49

Autor: Hina , Nacional.hr

Američki tisak:

'Iran se priprema za rat'

List The Telegraph izvijestio je da je pripadnicima Revolucionarne garde pripravnost povećana po zapovijedi generala Mohameda Ali Džafarija, zapovjednika garde, koji je počeo pripreme za vanjske udare i tajne operacije

Ali HamneiAli HamneiKorpus iranske Revolucionarne garde stavljen je u ratnu pripravnost nakon niza tajanstvenih eksplozija, kibernetičkih napada i atentata za koje neki vjeruju da su djela sabotaže koje izvodi Zapad, pokušavajući usporiti Iran u naporima da se domogne nuklearnog oružja.

List The Telegraph izvijestio je da je pripadnicima Revolucionarne garde pripravnost povećana po zapovijedi generala Mohameda Ali Džafarija, zapovjednika garde, koji je počeo pripreme za vanjske udare i tajne operacije.

List piše da zapadni obavještajni dužnosnici kažu kako je Iran počeo razmještati rakete, topništvo, visokorazorne eksplozive i gardijske postrojbe na ključne obrambene položaje diljem zemlje.

Zapovijed dolazi nakon niza neobjašnjivih eksplozija, "cyber" napada i drugih incidenata povezanih s nekim od ključnih iranskih raketnih i nuklearnih pogona, koji su iranske vojne i civilne čelnike uvjerili da je njihova zemlja meta koordiniranih tajnih napora da se uništi ili odgodi napredak u razvoju njihovih ključnih sposobnosti, poglavito razvoj atomske bombe.

Prošli mjesec, primjerice, iranski program balističkih projektila pretrpio je velik udarac kad je eksplozija razorila glavni pogon za testiranje u Bidganehu, oko 50 km zapadno od Teherana. U eksploziji, koja se dogodila 12. studenoga, poginulo je 17 ljudi, uključivo i generala koji je vodio program balističkih projektila, a brojni objekti u tom vojnom kompleksu su uništeni ili teško oštećeni.

Prošli je tjedan još jedna tajanstvena eksplozija nanijela velike štete na iranskom pogonu za preradu uranija u Isfahanu.

"Čini se da je riječ o obliku rata za 21. stoljeće. Izgleda da postoji kampanja za likvidaciju i 'cyber' rat, kao i polupriznata kampanja sabotaža", izjavio je za Los Angeles Times Patrick Clawson iz Instituta za bliskoistočnu politiku, "think tanka" iz Washingtona.

Telegraph navodi da je ajatolah Ali Hamnei, iranski duhovni vođa, izdao uputu vojnim, obavještajnim i sigurnosnim čelnicima u Iranu da poduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili režim.

"Postoji duboka zabrinutost unutar visokog vodstva iranskog režima da će biti meta iznenadnog vojnog udara Izraela ili SAD-a. Zbog toga oni poduzimaju sve potrebne mjere opreza kako bi osigurali da se mogu primjereno braniti ako uslijedi napad", rekao je neimenovani zapadni obavještajni dužnosnik za Telegraph.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 08.12.11. 11:11

Baš čekam da vidim, "skakavci" ne posustaju a nemogu reda uvesti u svom dvorištu


registracija
18/10/11

test111, 08.12.11. 11:26

nadam se da će Iran završiti svoju nuklearnu bombu i baciti je na Izrael, da ih se napokon riješimo


registracija
15/5/09

Fidelito, 08.12.11. 13:14

Irancima bi se lako moglo dogoditi da im njihova atomska bomba (kada ju izrade) eksplodira, onako slučajno, prilikom izrade i testiranja. Moraju biti svjesni da se takve stvari događaju (istina je da nije poznat slučaj da se to već nekome dogodilo sa atomskim oružjem, ali uvijek netko mora biti prvi).
Uglavnom zanimljiv način vođenja politike, a i ratovanja. Kada fanatizam počinje rukovoditi politikom - to otprilike ovako izgleda: unaprijed izložiš svoje političke, vjerske i ratne ciljeve, priprjetiš oružjem za masovno uništenje (koje još ne posjeduješ, ali kao imaš ga u planu izraditi), a onda se čude kako i zašto im se događaju 'neobjašnjive' nesreće. Uglavnom prevencija je najbolji (i najjeftiniji) način obrane, a ako baš mora - neka se rat odvija na protivničkom teritoriju.


registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 13:17

Trkom se približava 12.12.2012.god.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 08.12.11. 13:59

Fidelito, da li to mislite na US kada kažete "Kada fanatizam počinje rukovoditi politikom ..." Po metodama, nema razlike između njih. Osim što je US te metode primjenio u nekolko desetaka ratova u zadnjih 50-ak godina.


registracija
9/1/10

vallone, 08.12.11. 14:06

Neka me netko prosvijetli i napiše SAMO JEDAN argument kojim će potkrijepiti tvrdnju da Iran "prijeti" civilizaciji!Do kad ćemo slušati Izraelske žalopojke, a istovremeno taj isti narod živi izrabljujuči cijeli svijet u globalu.Pa čak i jednu "veliku" USA, koja umjesto njih prijeti svojom vojnom silom.Kada pokažeš netrpeljivost prema crncima, muslimanima, žutima, ...to se tumači kao osobno uvjerenje.ALI, kad se usudiš prozboriti nešto protiv židova, e onda čak i najugledniji ljudi dobivaju expressno otkaze (npr.: vrhunski kreator nedavno zbog antisemitske izjave u pijanom stanju).Treći svjetski rat će početi onog trenutka kada židovi silom pokušaju nametnuti svoju parazitsku ekspanziju na muslimanski korpus bilo gdje u svijetu.


registracija
20/8/10

McCoy, 08.12.11. 23:08

@agaSovulj
Preciznije, od 1945. do danas, USA su bombardovale 27 zemalja, neke i vise puta (na primer Gvatemalu cak 4 puta).

http://surrealist.org/wordpresssureal/2011/03/22/how-many-countries-has-america-bombed/

I sve to ne racunajuci Japan, kada su, testiranja radi, bacili dve nuklearne bombe na Hirosimu i Nagasaki. I Nobelovac se sada usudjuje da drzi pridike o tome ko sme da ima nuklearno oruzje a ko ne. Ne podrzavam niciji nuklearni program u naoruzanju, ali USA su poslednje koje imaju prava da drze nekome bukvicu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika