08.12.2011. / 10:15

Autor: Nacional.hr

Svjedočenje Vidakovića

Uzeo je kuvertu i otišao

Bivši direktor Hypo Leasinga rekao je kako se u to vrijeme u Austriji govorilo da će se provizija isplatiti za sporni kredit, a da se u tim krugovima govorilo kako će provizija biti isplaćena Sanaderu

Svjedočeći danas na suđenju Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo, USKOK-ov svjedok Drago Vidaković kazao je da je početkom 1995. godine vidio susret između Ive Sanadera i Kulterera. Tvrdi da je bio u automobilu, na parkiralištu iza zgrade Hypo Leasinga. "U jednom trenutku je izašao Kulterer, na stražnji izlaz grade, s kuvertom u ruci. Na parkiralištu ga je dočekao Sanader, pozdravili su se, Kulterer mu je dao kuvertu. Sanader se udaljio, ušao u automobil. S njim je bila gospođa crne kose, korpulentne građe", kaže Vidaković.

Vidaković je naime bio dugogodišnji direktor Hypo Leasinga, upravo zbog tog susreta Sanadera i Kulterera na parkiralištu u Klagenfurtu, gdje je bivši premijer navodno primio mito. To je Vidaković danas i potvrdio.

U svom je svjedočenju kazao kako se prilikom te primopredaje, od koje je, pripremajući u automobilu dokumentaciju prije ulaska u zgradu, bio udaljen sedam ili osam metara, ništa nije potpisivalo. Izjavio je da je kuverta koju je Sanader dobio od Kulterera bila veličine A5 formata.
Kazao je kako je Kulterera i Striedingera nekoliko puta vodio u Zagreb na sastanke. "Uglavnom su govorili da idu ili kod Granića ili Sanadera", istaknuo je Vidaković, dodajući kako su jednom ili dvaput bili kod Mate Granića, a u svim drugim navratima su išli kod Sanadera.

Rekao je kako se u to vrijeme u Austriji govorilo da će se provizija isplatiti za sporni kredit, a da se u tim krugovima govorilo kako će provizija biti isplaćena Sanaderu. Rekao je da troškove same provizije snosi Republika Hrvatska, odnosno nositelj kredita. "Provizija se obračunava u kredit i nju uvijek snosi korisnik kredita", rekao je Vidaković.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović pitao ga je li neuobičajeno da bankari pričaju o provizijama pred nepoznatim ljudima, a Vidaković je odgovorio kako je to 'povjerljiva materija', ali da se u ovom konkretnom slučaju radilo o 'ljudskoj profesionalnosti'. Odgovor je izazvao podsmjeh Sanadera i odvjetnika Suića, zbog čega im je sudac kazao da se 'suzdrže od toga'
Vidaković je rekao i kako u Austriji davanje i primanje provizije nije kazneno djelo.
U USKOK se, kaže, javio iz inozemstva, nakon što je pročitao optužnicu. Odlučio je ponuditi pomoć USKOK-u, nakon čega ga je nazvala gospođa Laptoš. Iskaz je dao početkom studenog.

Rekao je da prije slanja svoga dopisa u USKOK nije s nikim od tamo razgovarao. Sanaderove odvjetnike zanimalo je zašto je dopis naslovio na Tamaru Laptoš. Kaže da je u novinama pročitao kako ona vodi ovaj slučaj. Prodanovića ga je pitao da li se u to vrijeme protiv njega vodila ikakva istraka. Vidaković je odgovorio da mu je odvjetnik kazao kako se nešto pokreće, ali da nije znao što. Nakon odvjetnikovog inzistiranja, potvrdio je da mu je u to vrijeme bila blokirana imovina, no nije se mogao sjetiti je li u kontakt s Tamarom Laptoš stupio prije blokade. Potvrdio je kako se protiv njega i bivše Uprave Hypo Leasinga vodi istražni postupak zbog navodno povećanih troškova kupnje informatizacijske opreme za poslovnice Hypo Leasinga. Tvrdi, međutim, da nije postigao nikakvu nagodbu s Uskokom. Ne zna također da li je Kulterer stupio u kontakt s Alojzom Mockom (koji je, prema Granićevom svjedočenju, dao preporuku za sklapanje kredita između MVP-a i Hypo banke) ili je bilo obratno. Izjavio je da je znao tko su Sanader i Granić jer je u to vrijeme Sanader bio javna osoba, a on je osobno često dolazio u Hrvatsku. "Prepoznao sam ga na parkiralištu u Klagenfurtu", kaže Vidaković, dodajući kako je Sanader došao u džipu marke Mercedes. Upitan da li je u kurpulentnoj gospođi s crnom kosom prepoznao Sanaderovu suprugu, svjedok je rekao da nije.

Prodanovića je zanimalo od koga je Vidaković čuo da je Sanader dobio proviziju. "Ja vam opet ponavljam da su odjeli bili jako mali. U tom uskom krugu se znalo da se daje provizija i kom će ići", kaže Vidaković. "Pričalo se i znalo se tko s kim kontaktira", dodao je. Međutim, ne može se sjetiti od koga je točno čuo da je Sanader dobio proviziju.

Slično je odgovorio i samom Ivi Sanaderu, koji ga je pitao kako je saznao informacije o kojima je svjedočio. Ponovio je da se s šefovima Hypa družio na dnevnoj bazi. Sanadera je zanimalo da li je točno da je u jednom društvu nedavno izjavio da je riješio svoj problem s Bajićem i DORH-om". "Proces koji je pokrenut protiv mene i bivše uprave, svi ćete vidjeti kako će završiti", odgovorio je Vidaković.

No, najzanimljivije je postalo nakon Sanaderovog pitanja zašto se nije javio USKOK-u ranije, kad se počelo pisati o slučaju Hypo banke. Vidakoviću je, naime, izletjelo kako se 'u to vrijeme još nije počelo pisati o mom slučaju'. No, Turudić je tu Vidakovićevu izjavu odbio unijeti u zapisnik, uz obrazloženje da je svjedok krivo shvatio pitanje.
Sanaderov odvjetnik Prodanović uložio je međutim prigovor na ovu sučevu odluku, uz ironičnu opasku: "Možda nije krivo shvatio, možda je po Freudu".

Na ponovljeni upit zašto se nije ranije javio USKOK-u, Vidaković je odgovorio da je jednostavno osjetio potrebu da se javi tad kad se javio.
Po završetku Vidakovićevog svjedočenja, Sanaderov odvjetnički tim uložio je primjedbu na istinitost cijelog iskaza.
"Svjedok se bolje sjeća događaja otprije 17 godina neko recentnih. Jako dobro pamti samo one djelove koje terete optuženika, dok se nekih kojih bi se morao sjećati niti sjeća niti o njima želi govoriti", kazao je Prodanović. "Način na koji obrazlaže pojedine događaje je protivan elementarnoj logici", rekao je Prodanović.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 08.12.11. 12:36

Ma nije uzeo kuvertu !Lažu !Nebi on tako mu domoljublja !


registracija
30/12/10

putusvemir, 08.12.11. 12:47

Da to nije onaj Drago koji je predsjednik NO Croatia recordsa? Šta taj ima para. Isto pošteno zaradio.


registracija
14/1/11

kutuzov, 08.12.11. 13:35

Mislim da DORH nije dobro preparirao ovog svjedoka jer i nakon njegovog svjedočenja ostaje neodgovoreno pitanje - što je bilo u žutoj kuverti? On je lijepo trebao izjaviti da je kod primopredaje Kultereru kuverta ispala iz ruke i da su se iz nje rasuli šilinzi u apoenima od 10 tisuća. Ovako, Sanader može vrdati pa reći da su u kuveri bili bonovi za topli obrok ili ljubavno pismo. Uz to, treba provesti vještačenje, jer toliki novac naprosto fizički ne stane u kuvertu A5.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 08.12.11. 14:52

Može se ovom smradu suditi do besvjesti, a dovoljno je samo ući u bit njegova bogatstva i kako i koliko je poreza plačeno. Ja bi mu satove i novac naravno u gotovini, našao za jedan dan. Kad je osoba njegove kvalitete koja je jako upitna , imao u ukradenoj kuči sakrivenu prostoriju, tako isto ima još sakrivenih prostora. Dovoljno je istražiti gdje je i kad je kupio satove i na koji način ih je platio i eto ptičica u rukama. Pa ne prodaju se takvi satovi na Arizona tržnici već takav jedan sat iza sebe ima cijelu popratnu dokumentaciju. Lako je biti istražitelj, a ništa ne istraživati.


registracija
11/12/07

time, 08.12.11. 15:57

Vidaković izgleda jako dobro zna kako se uračunava provizija. Jedino što začudjuje da je takva budala mogla biti direktor Hypo lisinga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika