08.12.2011. / 12:33

Autor: Deutsche Welle

"Hladnoratovske" napetosti između Rusije i NATO-a

Rusija je kao reakciju na uspostavu NATO-ovog raketnog obrambenong sustava najavila uspostaviti vlastiti proturaketni štit. Tu najavu je kritizirao NATO. Situacija između nekadašnjih protivnika je ponovno napeta.

Proturaketni štit je ponovno postao aktualanProturaketni štit je ponovno postao aktualanGlavna tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u srijedu je ustvari trebala biti bilanca nakon konferencije u Afganistanu, održane u ponedjeljak u Bonnu i s tim u svezi, povlačenje trupa NATO-a iz te zemlje do kraja 2014.

No, ta tema je veoma brzo gurnuta u drugi plan najavom Moskve da na planirani proturaketni štit NATO-a u Europi namjerava reagirati uspostavljanjem vlastitog proturaketnog štita u svojoj enklavi Kalinjingradu, znači u neposrednoj blizini Saveza. Za generalnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena je to ništa drugo doli "bacanje para".

Podsjećanje na prošlo doba "Hladnog rata"

Rasmussen je istaknuo da NATO-ov proturaketni štit nije usmjeren protiv Rusije, ali da Sjevernoatlantski savez neće tolerirati rusko protivljenje. "Moram kazati da nas takve reakcije podsjećaju na konfrontaciju jednog prošlog doba", kazao je Rasmussen, dodavši da NATO i Rusija imaju jasan interes da surađuju. "U mnogim važnim oblastima već surađujemo. I ja iskreno vjerujem da postoji veliki potencijal za nas da i dalje još uže surađujemo."

Suradnja je i potrebna, jer se NATO, primjerice, mora osloniti na suradnju Rusa kad je su pitanju putevi za opskrbu misije u Afganistanu. Proturaketni štit je stoga glavna tema ovoga četvrtka u Bruxellesu tijekom sastanka predstavnika NATO-a s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika