08.12.2011. / 16:28

Autor: Deutsche Welle

Unatoč krizi, EU bi se i dalje širila

Unatoč dužničkoj krizi EU će sa summita poslati poruku da nastavlja sa svojom politikom proširenja. Potpisivanje Ugovora o pristupanju s Hrvatskom je sigurno, dok je još otvoreno može li Srbija dobiti status kandidata.

Europska unija spremna je za novo proširenjeEuropska unija spremna je za novo proširenjeHrvatsku više ništa ne može spriječiti da 1. srpnja 2013. godine postane 28. članica Europske unije. Uoči sutrašnjeg summita šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU-a te hrvatska premijerka Jadranka Kosor i hrvatski predsjednik Ivo Josipović potpisat će Ugovor o pristupanju Hrvatske kojeg u roku od godinu i pol dana mora u svojim parlamentima prihvatiti 27 zemalja članica EU-a, a u Hrvatskoj građani potvrditi na referemdumu.

Može li Srbija dobiti status kandidata...

Što se tiče Srbije koja je izručenjem Ratka Mladića u svibnju ove godine učinila veliki korak naprijed na putu prema dobivanju statusa kandidata, nakon čega je Europska komisija u listopadu preporučila da se ovoj zemlji dade kadidatski status, sve je izgledalo obećavajuće dok nije došlo do izgreda i nemira na granici između Srbije i Kosova. U nemirima je ranjeno na desetke vojnika KFOR-a, među ostalim i vojnici iz zemalja članice Europske unije. Odlučujuću ulogu u pitanju može li Srbija dobiti status kandidata imat će Njemačka, prema kojoj se orijentiraju i mnoge druge članice Unije. Kancelarka Angela Merkel je tek prije desetak dana poručila kako Srbija još ne ispunjava sve uvjete za kandidatski status, a njemačke sumnje dijele još Austrija, Velika Britanija i Nizozemska. Kandidatski status Srbija može dobiti samo jednoglasnom odlukom svih zemalja EU-a. Moguće je da će Srbija, kao kompromisno riješenje, dobiti datum kada će članice EU-a odlučiti o njezinom statusu kandidata i to bi mogao biti ožujak ili lipanj iduće godine.

...a Crna Gora datum za početak pregovora?

Kada je riječ o Crnoj Gori, za koju pojedini promatrači govore da je "talac Srbije", osim Francuske, sve članice podržavaju otvaranje pristupnih pregovora, kako je to Europska komisija u listopadu i predložila u svojem godišnjem izvješću o napretku ove zemlje. Početkom rujna Crna Gora je prihvatila izborni zakon koji je bio uvjet za otvaranje pregovora, ali se od zemlje i dalje traže pojačani napori u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U najgoroj situaciji je Bosna i Hercegovina koja je u listopadu od Europske komisije dobila najgore godišnje izvješće. No, trenutno se ipak naziru neki pomaci, što ohrabruje i Bruxelles da bi ta zemlja mogla uskoro sastaviti vladu i početi funkcinirati na način koji bi omogučio da se pripremi teren za predaju aplikacije za članstvo u EU-u. Kao i kod svih ostalih zemalja, na putu usklađivanja domaćih zakona s europskima te osim funkcioniranja države, najveći naglasak se stavlja na reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te nezaobilaznu regionalnu suradnju.

I na koncu, tu je i Makedonija koja je kandidatski status dobila još 2005. godine, ali je od tada "na čekanju" za otvaranje pregovora zbog grčke blokade koja joj osporava pravo na ime. Makedonija se sada možda nalazi pred novom situacijom. Međunarodni sud pravde u Den Haagu je presudio u korist Skoplja koje se žalilo ovom tijelu zbog grčke blokade pri ulasku u NATO.

Na predstojećem sastanku na vrhu proširenje zasigurno neće biti udarna tema, a samo potpisivanje Ugovora o pristupanju s Hrvatskom na samom početku summita u petak (9.12.) ujutro pokazuje da bi ovaj sastanak na vrhu mogao potrajati mnogo duže, a neki računaju čak cijeli vikend, sve do do nedjelje (11.12.) navečer.

Autor: Alen Legović, Bruxelles

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika