08.12.2011. / 17:14

Autor: Hina

Janšina stranka potvrdila sastanak s Jankovićem

Vjerojatni mandatar nove slovenske vlade Zoran Janković sastat će se u četvrtak kasno popodne s Janezom Janšom, čija je stranka na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojila dva mandata manje od Jankovićeve, ali se od susreta ne očekuje mnogo, javili su slovenski mediji.

Janez JanšaJanez JanšaVjerojatni mandatar nove slovenske vlade Zoran Janković sastat će se u četvrtak kasno popodne s Janezom Janšom, čija je stranka na nedjeljnim parlamentarnim izborima osvojila dva mandata manje od Jankovićeve, ali se od susreta ne očekuje mnogo, javili su slovenski mediji.

Sastanak na "neutralnom terenu", u prostorijama parlamenta, potvrđen je i iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS).

"Zbog velikih problema s kojima je Slovenija suočena ocijenili smo da bi ozbiljni razgovori između parlamentarnih stranaka bili korisni", naveo je u priopćenju za javnost SDS.

Janša i Janković, najveći politički konkurenti u kampanji prije izbora koji su završili neočekivanom izbornom pobjedom Jankovićeve stranke Pozitivna Slovenija, neće se međutim sastati "u četiri oka", kako je Janković do sada razgovarao s predsjednicima stranaka koje poziva u koaliciju. Uz Janšu će na sastanku s Jankovićem biti nazočni i njegovi najuži suradnici.

Portal Politikis blizak Janši isključuje svaku mogućnost osnivanja "velike koalicije" dviju najvećih stranaka u novom parlamentu te ocjenjuje da će to biti samo "formalan susret" kojim Janković želi pokazati političku otvorenost u procesu sastavljanja svoje vlade, iako je u predizbornoj kampanji Janšu vrlo otvoreno isključivao iz svih kombinacija u slučaju svoje izborne pobjede.

Mediji bliski Janši navode u srijedu kako je malo vjerojatno da će Janković sa svojih 28 zastupnika moći sastaviti stabilnu vladu, s obzirom na rascjepkanost novog parlamenta i početna stajališta koja su u razgovorima s Jankovićem do sada iznijeli ostali stranački prvaci.

Janković je međutim i dalje uvjeren da će vladu s natpolovičnom većinom od 46 zastupnika moći oblikovati na vrijeme. Mediji bliski Jankoviću otklanjaju pak nagađanja da bi se mogla dogoditi politička blokada zbog koje bi bilo potrebno raspisati nove prijevremene izbore ili imenovati tehničku vladu.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika