08.12.2011. / 19:53

Autor: Hina

Žena u Saboru samo 19,8 posto

Novoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče, rezultati poražavajući jer su u konačnici žene zastupljene samo 19,8 posto.

Broj žena u Saboru je veoma nizakBroj žena u Saboru je veoma nizakNovoizabrana pravobraniteljica za ravnopravnost spolova RH Višnja Ljubičić danas je u Puli rekla da su, što se zastupljenosti žena u Saboru tiče, rezultati poražavajući jer su u konačnici žene zastupljene samo 19,8 posto.

"Ta će brojka na kraju biti nešto veća zbog rotacije jer će muškarci po običaju ući u izvršnu vlast pa će se osloboditi nešto više mjesta za žene u Saboru", rekla je Ljubičić, koja je danas prvi put posjetila Istarsku županiju i Sigurnu kuću za žene žrtve obiteljskog nasilja "Istra".

Po njezinim riječima, ni u Europskoj uniji prosjek nije zadovoljavajući s obzirom na to da je u europskom parlamentu zastupljenost žena 24 posto, a u nacionalnim parlamentima država članica samo 19 posto.

"Najveći problemi žena su obiteljsko nasilje i nezaposlenost, a ima dosta intervencija i na području diskriminacije na temelju spola, degradiranje na radnome mjestu, postavljanje na manje plaćene i manje značajne pozicije, pitanja poslodavaca vezana za planiranje djece i spolno uznemiravanje na radnome mjestu", istaknula je Višnja Ljubičić i dodala kako se više od 60 posto pritužaba koje stižu u Ured za ravnopravnost spolova odnose upravo na nasilje nad ženama.

Koordinatorica udruge Sigurne kuće Jadranka Černjul izvijestila je pravobraniteljicu da su u Istri osnovana skloništa za žene žrtve nasilja te kako su upravo u toj županiji, kako je rekla, "inicirali veliki broj preventivnih mjera zdravstvene zaštite za žene".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika