12.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

VLADA

MALIM MANJINAMA DVOSTRUKO PRAVO GLASA


Pripadnici brojčano manjih manjina, to jest onih kojih je manje od 1,5 posto u ukupnom stanovništvu dobit će dvostruko pravo glasa prema konačnom prijedlogu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je izradila Vlada. Oni će na izborima za Hrvatski sabor, uz opće biračko, imati i posebno pravo izabrati četiri svoja zastupnika. Sada važeći zakon propisuje da po jednog zastupnika biraju pripadnici mađarske, srpske i talijanske manjine, jednog zajednički biraju Česi i Slovaci, a jednog zastupnika pripadnici njemačke, rusinske, ukrajinske i židovske nacionalne manjine.
Srbi, koji su jedina ‘’velika’’ manjina, neće automatski imati takvo dvostruko biračko pravo. Toj manjini novi zakon jamči najmanje jedno zastupničko mjesto, odnosno onoliko zastupnika koliko ‘ispadne’ primjenom tzv. nefiksne kvote, koja ovisi o broju birača Srpske manjine koji su izašli na izbore u odnosu na ukupan broj birača. Pretpostavka Vlade je da će pripadnici srpske manjine na taj način u Saboru imati tri do četiri zastupnika. Konačna verzija Ustavnog zakona o pravima manjina predviđa da se zastupnici manjina biraju s lista političkih stranaka ili nezavisnih lista na način uređen izbornim zakonom. Potpredsjednik Vlade Goran Granić kaže da kod izrade konačne verzije Ustavnog zakona predstavnici manjina nisu konzultirani, jer je koncepcija zakona, u odnosu na prvi prijedlog, ostala nepromijenjena. Osim toga, dodaje, uvažene su primjedbe iz saborske rasprave i sugestije OESC-a. Konzultacije s parlamentarnim strankama zakazane su za sutra, nakon čega bi zakon trebao krenuti u Vladinu i saborsku proceduru.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika