09.12.2011. / 10:55

Autor: Hina , Nacional.hr

Barroso i Buzek čestitali Hrvatskoj

'Europa odaje priznanje Hrvatskoj'

"Hrvatska je najbolji dokaz o tome koliko je transformacijska moć naše politike proširenja snažna i kako može biti uspješna", poručio je Barroso

ArhivaArhivaČestitkama Hrvatskoj na velikom uspjehu na svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u u Bruxellesu pridružili su se u petak i predsjednici Europske komisije Jose Manuel Barroso i Parlamenta Jerzy Buzek, poručivši da je Hrvatska na svom putu odradila veliki posao.

Predsjednik Europske komisije Barrroso, ističući da današnji dan predstavlja veliko postignuće za Hrvatsku, kazao je kako Europa odaje priznanje Hrvatskoj, njezinim vođama i narodu na tome da su ostali odani zajedničkom europskom cilju.

Istaknuo je kako je Hrvatska zadovoljila stroge kriterije i danas je potpuno drugačija zemlja od one koja je prije 10 godina podnijela zahtjev za članstvom.

"Hrvatska je najbolji dokaz o tome koliko je transformacijska moć naše politike proširenja snažna i kako može biti uspješna", poručio je Barroso.

Predsjednik Europskog parlamenta Buzek izrazio je nadu da će se podrška koju je Hrvatska prošlog tjedna dobila u Europskom parlamentu kada je dobila zeleno svjetlo za članstvo kao 28. članica EU ponoviti i na referendumu koji će se održati u Hrvatskoj.

On je kazao kako se raduje što će na plenarnim zasjedanjima slušati hrvatski jezik kao 24. službeni jezik.

I Barroso i Buzek istaknuli su da s Hrvatskom ne završava proces proširenja te da je njezin primjer poruka drugim zemljama u regiji.

Unatoč krizi, naši ciljevi u proširenju ostaju isti, kazao je Barroso, a Buzek je istaknuo da je Hrvatska uzor i model za druge zemlje u regiji.

Povijesni dan za RH i EU

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Romupy i poljski premijer Donald Tusk, koji su zajednički domaćini svečanosti potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, čestitali su u petak u Bruxellesu na početku svečanosti Hrvatskoj na velikom postignuću.

"Danas je povijesni dan za Hrvatsku i za EU", rekao je Van Rompuy pred čelnicima država i vlada zemalja članica EU-a i Hrvatske koji su se okupili na svečanosti potpisivanja. Hrvatsku na svečanosti predstavljaju predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor.

"Hrvatska će postati 28. članica EU-a", kazao je.

Dodao je kako postignuće Hrvatske pokazuje svima u regiji da se radom i upornošću može dostići europsko članstvo. Hrvatska je pokazala da budućnost "zapadnog Balkana leži u EU-u".

Ovo nije kraj procesa, naglasio je Van Rompuy, Hrvatska sada počinje djelovati kao promatrač, počevši od danas nazočnošću na Europskom vijeću.

Poljski premijer Tusk, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu EU-om, kazao je da želi "Hrvatskoj iskrenu dobrodošlicu u zajedničkoj europskoj obitelji".

Hrvatska je pokazala "odlučnost, sposobnost, hrabrost i visoku razinu kompetencije", kazao je Tusk.

Do pred nekoliko godina ne bi se očekivalo da ćemo ovako brzo doći do sretnog završetka, rekao je, naglasivši da je put Hrvatske u EU bio teži nego drugima.

"Sada smo našli zajednički dom za još jednu europsku naciju", naglasio je Tusk.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/6/10

Konstantinos, 09.12.11. 11:06

Bravo za Hrvatsku! Bravo za sve nas, mislim da smo i te kako zasluzili!


registracija
17/12/10

zmaj, 09.12.11. 12:32

Heil Hitler...koja je to bagra!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika