09.12.2011. / 12:47

Autor: Hina

Pahor najavio konzultacije o odlukama summita u Bruxellesu

Slovenski premijer u odlasku Borut Pahor izjavio je u petak rano ujutro, nakon završetka maratonskog sastanka u Bruxellesu o jačanju europske financijske discipline, da će se o zaključcima s tog skupa hitno konzultirati s političkim strankama izabranima u novi slovenski parlament.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer u odlasku Borut Pahor izjavio je u petak rano ujutro, nakon završetka maratonskog sastanka u Bruxellesu o jačanju europske financijske discipline, da će se o zaključcima s tog skupa hitno konzultirati s političkim strankama izabranima u novi slovenski parlament.

"Odlučio sam kao predsjednik vlade za idući tjedan sazvati sve predsjednike stranaka koje su izabrane u novi parlament. Moramo vidjeti kako se pripremiti na iduću godinu koja će biti prijelomna, kako za euro, tako i za Europsku uniju", rekao je Pahor novinarima u Bruxellesu.

Prema izjavi francuskog predsjednika Sarkozyja, na summitu u Bruxellesu je dogovoreno da 17 članica Europske monetarne unije (EMU) i još najmanje 6 članica EU-a izvan eurozone do ožujka iduće godine pripreme zajednički ugovor o novim fiskalnim pravilima kako bi se stabilizirao euro i zaustavilo širenje dužničke krize.

Kao članica EMU-a od 2007. u fiskalnoj uniji s novim pravilima našla bi se i Slovenija. To je po ocjeni Pahora, koji do imenovanja nove vlade nastavlja obavljati premijerske dužnosti, njen primarni nacionalni interes.

Zato bi se sve stranke koje će biti predstavljene u novom slovenskom parlamentu, čije se konstituiranje očekuje krajem mjeseca, morale usuglasiti oko toga da je potrebno učiniti sve kako bi se na kraju procesa promjena Slovenija našla u skupini država koje inzistiraju na novim fiskalnim pravilima i disciplini, naglasio je Pahor nakon sastanka u Bruxellesu.

Pahorovi Socijalni demokrati (SD) na nedjeljnim su prijevremenim parlamentarnim izborima osvojili 10 mandata u parlamentu, skoro tri puta manje nego 2008. godine. No, Pahor je i u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da je ta stranka spremna ući u vladu o čijem se formiranju dogovara najvjerojatniji mandatar Zoran Janković samo bude li mogla sukreirati njenu politiku, a da će se u suprotnom slučaju iz oporbe boriti za "reformsku politiku" i strukturne promjene koje je Pahor do sada zastupao kao predsjednik vlade.

Pahor je kazao da Jankovićeve "autokratske" crte i želja da Slovenijom vlada "kao poduzećem" nisu dobre za vođenje države u vrijeme krize.

Pahor nije međutim želio komentirati izjavu nekadašnjeg predsjednika Milana Kučana da bi zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi socijaldemokrati morali ući u vladu i tako pokazati političku odgovornost, te da bi suprotna odluka bila "prijevara" birača koji su za njih glasovali.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika