09.12.2011. / 14:06

Autor: Nacional.hr

Financial Times:

'Spasiti eurozonu znači uništiti EU'

Eurozona će se možda, a možda i neće, raspasti. No, EU će se definitivno raspasti. Odluka zemalja eurozone da izađu iz zakonodavnog okvira EU i osnuju temelje fiskalne unije u temeljnom ugovoru dovesti će do raspada

EU je pred raspadom?EU je pred raspadom?Summit EU u Bruxellesu pokazao je duboke razlike među članicama Europske unije. Ne samo u gospodarskom već i u političkom pogledu.

Jedan od urednika Financial Timesa, Wolfgang Münchau podsjeća kako u Europi bijesne dvije krize - jedna je dužnička, a druga kriza EU.

"Od te dvije, ova posljednja je mnogo ozbiljnija. Eurozona će se možda, a možda i neće, raspasti. No, EU će se definitivno raspasti. Odluka zemalja eurozone da izađu iz zakonodavnog okvira EU i osnuju temelje fiskalne unije u temeljnom ugovoru dovesti će do raspada", ističe Münchau.

Podsjeća na sukob njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya s jedne i britanskog premijera Davida Camerona s druge strane.

"Dogovor o fiskalnoj uniji vjerojatno će biti postignut u ožujku i vjerojatno neće imati previše utjecaja na rješavanje krize. Usmjeren je na krive teme, većinom fiskalnu disciplinu, koja nije glavni uzročnik krize koja se proširila u Španjolsku ili Belgiju", ističe.

No, Münchau naglašava kako je dogovorom oko fiskalne unije eurozona pokazala kako neće dopustiti nikome da joj stoji na putu kad treba reagirati. Ali, kako bi monetarna unija preživjela, fiskalna unija će morati postati puno efektivnija. Tijekom godina ona će uzurpirati ulogu EU, stvoriti vlastito tržište unutar postojećeg tržišta i u konačnici se pretvoriti u visoko integrirano financijsko tržište sa jedinstvenim nadzornikom.

"Bez obzira na sve, ovaj sukob će u konačnici dovesti do raspada Europske unije. Ne znam kada niti kako, tehnikalije i nisu toliko važne. Naravno, niti jedna članica ne može biti izbačena iz EU, no, ne postoji pravilo koje priječi druge članice da zaštite svoje interese. Novi Lisabonski ugovor u teoriji omogućava članicama da stvore alternativnu organizaciju. To se u praksi neće dogoditi, ali sama činjenica da postoji mogućnost 'razvoda' dovoljna je da tako na kraju i završi", piše Münchau.

Na kraju ističe kako postoji mogućnost da europski dužnosnici na kraju unište i uniju i eurozonu.

"Jedino što su napravili na summitu je stvorili novu krizu, a da nisu razriješili postojeću", zaključuje Münchau.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 09.12.11. 14:27

Münchau: EU ce se mozda raspsati.
IZ TVOJIH USTA U BOZJE USI !!!


registracija
20/8/10

McCoy, 09.12.11. 17:22

A kad se EU raspadne, sve clanice ce morati da ispune odredjene uslove i zatraze prijem u novu, fiskalnu uniju. I tako, igranka bez prestanka....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika