09.12.2011. / 14:33

Autor: Hina

Od nove vlade očekuju se bolji antikorupcijski rezultati

Većina hrvatskih građana očekuje od nove vlade bolje rezultate na polju suzbijanja korupcije, pokazali su rezultati istraživanja koje je Transparency International Hrvatska (TIH) objavio danas na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Hrvatskom novinarskom domu.

Zorislav Antun Petrović i Nikola KristićZorislav Antun Petrović i Nikola KristićVećina hrvatskih građana očekuje od nove vlade bolje rezultate na polju suzbijanja korupcije, pokazali su rezultati istraživanja koje je Transparency International Hrvatska (TIH) objavio danas na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u Hrvatskom novinarskom domu.

Puno bolje rezultate očekuje 28,8 posto ispitanika, a nešto bolje 36,2 posto, dok manje od dva posto očekuje lošije rezultate, pokazalo je istraživanje koje je prije parlamentarnih izbora za TIH provela Promocija Plus na uzorku od 1300 ispitanika.

Preko 90 posto ispitanika, prema tom istraživanju, smatra da vlada mora povećati aktivnosti na suzbijanju korupcije, od čega čak 85,9 posto misli da bi ih trebalo znatno pojačati.

Manji dio ispitanika, njih 5,4 posto smatra da je dovoljno to učiniti djelomično, 5,2 posto smatra da je aktivnosti dovoljno nastaviti dosadašnjim intenzitetom, dok svega 2,3 posto misli da se može smanjiti napore.

Gotovo tri petine, odnosno 58 posti ispitanih smatra da će nova vlada nastaviti započete istrage bez zastoja, a petina (20,3 posto) da će ih dodatno intenzivirati bez obzira na stranačke boje. Jačanje istraga ali samo za političke protivnike očekuje 6,6 posto, a da će se započete istrage zaustaviti misli 3,8 posto.

Za više od četvrtinu ispitanika, odnosno 27 posto, najbolji način za suzbijanje korupcije u tijelima javne vlasti je učinkovitije pravosuđe, za 18,5 posto ispitanika to bi bile strože kazne za prekršitelje, a za 15 posto bolji zakoni, pokazalo je istraživanje.

Po mišljenju 27 posto ispitanika suzbijanju korupcije najviše su pridonijeli Državno odvjetništvo, USKOK i policija, a slijede nevladine udruge s 15,6 posto te novinari i mediji s 13,5 posto.

Vlada Jadranke Kosor je za najviše građana, njih 42,4 posto, bila osrednje uspješna u suzbijanju korupcije, dok je 27,1 posto tu vladu ocijenilo neuspješnom ili potpuno neuspješnom, a 26,9 uspješnom ili potpuno uspješnom.

Predsjednik TIH-a Nikola Kristić rekao je da afere i sudski postupci nisu znak da se korupcija smanjuje, podsjetivši da je Hrvatska za 2011. po Indeksu percepcije korupcije (IPK) na ljestvici od 0 (potpuna korupcija) do 10 (bez korupcije) ocijenjena s 4, što je za desetinu boda niža ocjena nego lani.

Nazočnima su se obratili i zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi i predsjednik nacionalnog antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović koji je ukazao na simboliku da je na međunarodni antikorupcijski dan potpisan Ugovor o pristupanju Hrvatske EU-u jer je poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljena prava) bila najveća prepreka završetku pregovora. Jovanović je ustvrdio da osnovno sredstvo borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala treba biti prevencija i obrazovanje.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika