09.12.2011. / 15:06

Autor: Hina

Potpisivanjem ugovora s EU kreće primjena Arbitražnog sporazuma

Počela je primjena procedure predviđene Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, pošto je danas u Bruxellesu potpisan Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Davor VidasDavor VidasPočela je primjena procedure predviđene Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade, pošto je danas u Bruxellesu potpisan Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Stručnjak za međunarodno pravo Davor Vidas, direktor Odjela za pravo mora na Institutu Fridtjof Nansen u Oslu izjavio je u povodu toga da je ono što je s obzirom na Arbitražni sporazum sada bitno to što je taj sporazum pravno na snazi (od 29. studenog 2010.) te da današnjim potpisivanjem Ugovora o pristupanju Hrvatske EU započinje primjena pravne procedure po arbitražnom sporazumu.

"Budući da je sporazum na snazi, bile stranke zadovoljne s njegovim sadržajem ili ne, one su ga u svakom slučaju dužne primijeniti u dobroj vjeri. To je jedna od temeljnih odredaba međunarodnog prava", napominje Vidas.

Akademik Vladimir Ibler, koji za hrvatsko-slovenski spor kaže da nije ništa drugo nego posljedica slovenskoga teritorijalnog zahtjeva, izjavio je danas Hini kako je arbitražni sporazum "pravno utemeljen, budući da je u njemu izričito rečeno da se mora primjeniti međunarodno pravo".

"To je nedvojbeno pravni spor, i u samome je sporazumu napisano da arbitri moraju poštivati pravo", izjavio je, dodavši kako se pravna arbitraža ne može, kako to neki možda kalkuliraju, pretvoriti u političku arbitražu koja podrazumijeva i suđenja "ex aequo et bono".

Ibler smatra kako sporazum onemogućuje političku arbitražu, jer se inače u njemu ne bi toliko pozivalo na pravo i isticalo pravo.

"Osim toga u sporazumu bi se naveli politički razlozi i argumenti da se htjelo spor riješiti metodom političke arbitraže, ne bi se stavljao naglasak na međunarodno pravo", izjavio je Ibler.

O uspostavi Arbitražnog suda stranke su se sporazumjele s obzirom na to da u mnogim pokušajima nisu riješile svoj spor u proteklim godinama.

Po riječima Davora Vidasa utjecaj stranaka na primjenu pojedinih elemenata sporazuma od sada nadalje ovisi o kvaliteti argumentacije njihovih zastupnika. No, sadržaj argumenata i način njihova iznošenja i dalje pripada budućnosti pa se stoga o tome sada, kako dodaje, može uglavnom samo nagađati.

"Arbitri će, bilo da su imenovani od hrvatske ili slovenske strane, ili bili izabrani s popisa arbitara (na ovaj ili onaj način), u konačnici trebati svoju odluku u ovom sporu donijeti primjenom prava. To im nalaže članak 4. Sporazuma, naslovljen "Primjenjivo pravo", čime su sve vrste pravila nabrojane u tom članku obuhvaćene pravnim okvirom.

Vidas vjeruje da je to, unatoč pojedinim nedostacima Arbitražnog sporazuma, ipak osnovni element koji treba uočiti, jer objektivna primjena prava na rješenje spora, čak i dugoročnije gledano, trebala bi biti od temeljnog interesa objema stranama.

Sporazum o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade potpisali su 4. studenoga 2009. predsjednica hrvatske vlade i predsjednik slovenske vlade, Jadranka Kosor i Borut Pahor, a svjedočio je za predsjedništvo Vijeća Europske unije Frederik Reinfeldt, predsjednik švedske vlade.

Vezane vijesti

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Josipović očekuje skorašnju slovensku ratifikaciju

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako vjeruje da će slovenski parlament uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.12.11. 15:34

U svemu iznesenom do sada, u svezu problema razgraničenja sa Slovenijom te sklopljenim pisanim oblikom ugovora kako će se rješavati razdioba,ja ne vidim nikakav problem.Ako je sve točno prezentirano i slijedi postupanje po Međunarodnom pravu o morima,onda se Hrvatska nema čega bojati.Ako se budu unosili neki novi elementi koji nemaju veze sa praksom međunarodnog prava,tada je sve moguće.No Hrvatska nemora na takav princip razdiobe pristati i opet se ide direktno na Međunarodni sud.Smatram,a posebno od danas kada je Hrvatska u EU,da za Hrvatsku više nema opasnosti kako bi mogla nešto izgubiti a što pravno nebi bilo prihvatljivo.Jedino čega me strah su naši političari.Po dosadašnjoj praksi njihove razdiobe svega hrvatskoga,svašta se može očekivati.No tu postoji i javnost pa neznam da bi si bilo koji političar ili pregovarač dozvolio luksuz i slobodu da nešto napravi na štetu Hrvatske.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika