09.12.2011. / 16:21

Autor: Nacional.hr

NASA-in robot na Marsu snimio naslage slične gipsu

"U stijeni je bila pukotina, a kroz nju je tekla voda; gips se nataložio iz vode. Kraj priče. Nema nejasnoća", rekao je znanstvenik

Rover Opportunity Rover Opportunity NASA-in istraživački robot Rover Opportunity nedavno je na površini Marsa pronašao naslage svijetlog materijala koje jako nalikuju kalcijevu sulfatu dihidratu ili gipsu, izvještava tportal.

Ako se otkriće definitivno potvrdi, bit će to dokaz kako je na 'crvenom planetu' svojevremeno postojala tekuća voda s PH faktorom koji je mogao pogodovati razvoju života. Iako je Rover nakon osam godina 'lutanja' po planetu već pomalo oštećen, za razliku od drugog modela s kojim se izgubio signal, robot i dalje na Zemlju šalje vrlo korisne i zanimljive podatke.

Voditelj istraživanja Steve Squyres izjavio je kako je ovo otkriće vrlo 'kul'. "Za mene je ovo najjači dokaz o postojanju tekuće vode na Marsu koji je rover Opportunity dosad otkrio. I prije smo nalazili sulfate. Oni su se negdje formirali, ne znamo gdje. Vjetar ih je raznosio unaokolo, miješali su se s ostalim materijalima, to je velika, fascinantna zbrka. Međutim, ove naslage su nastale upravo ondje gdje ih je rover pronašao. U stijeni je bila pukotina, a kroz nju je tekla voda; gips se nataložio iz vode. Kraj priče. Nema nejasnoća", rekao je znanstvenik.

Snimke i analize je profesor Squyres predstavio na konferenciji Američke geofizičke unije. Naveo je kako Rover trenutno istražuje jedno uzdignuće u tlu koje je nazvano Cape York. Tvrdi kako je ondje prvi uzorak, nazvan Homestake širok jedan do dva centimetra i dug oko pola metra, bio žila gipsa. Provedene analize s gotovo 100-postotnom sigurnošću pokazuju kako je riječ o kalcijevom sulfatu dihidratu. Planiraju se dodatne provjere.

Drugi uzorak, nazvan Tisdale, sadrži neuobičajeno visoke koncentracije cinka, što su znanstvenici povezali s hidrotermalnim aktivnostima. "Naslage gipsa otvaraju mogućnost da su na Marsu postojale vode koje nisu bile tako kisele kao neke druge čije smo tragove ranije pronašli", nastavio je Squyres.

Vezane vijesti

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Južnoafrikanac izmislio tuširanje bez vode

Potaknut prijateljem koji se nije tuširao i nakon višemjesečnog istraživanja, južnoafrički student Ludwick Marishane dobio je svjetsko priznanje za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika