09.12.2011. / 15:52

Autor: Hina

'Ne sumnjam u francusku potporu, unatoč nedostaku Sarkozyeva potpisa'

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odbacio je tumačenje činjenice da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije potpisao Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, nego je opunomoćio ministra za europska pitanja, kao negativnu poruku za daljnje proširenje.

Ivo Josipović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Ivo Josipović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Hrvatski predsjednik Ivo Josipović odbacio je tumačenje činjenice da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije potpisao Ugovor o pristupanju s Hrvatskom, nego je opunomoćio ministra za europska pitanja, kao negativnu poruku za daljnje proširenje.

"Čuo sam da za to ima nekih ustavnih razloga, prema francuskom ustavu potpise trebaju staviti predsjednik i premijer i kako to nije bilo moguće opunomoćen je ministar. To je razlog i ne tumačim to kao francusku poruku o daljnjem proširenju", rekao je Josipović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u, te nakon što je sudjelovao na samom početku summita Unije.

"Francuska je tijekom cijelog procesa pristupnih pregovora jako podržavala Hrvatsku i zahvalan sam na tome", dodao je.

Josipović je istaknuo da je članstvo u EU-u velika prilika za Hrvatsku te da je "siguran da će većina građana prepoznati tu priliku. One zemlje koje ostanu izvan integracija nemaju dobru perspektivu".

Hrvatski predsjednik je na početku redovitog summita EU-a predstavljao Hrvatsku, koja od trenutka potpisivanja do punog članstva ima status promatrača.

"Ja sam bio na samom početku, a premijerka (Jadranka) Kosor nastavila je sudjelovati u radnom dijelu summita. Mislim da je to simbolično rješenje, predsjednik države je taj koji predstavlja i zastupa zemlju. Tu nije bilo nikakvih nesporazuma između mene i gospođe Kosor, čija je vlada zaslužna za zaključenje pregovora, i u pravilu u parlamentarnim demokracijama premijeri sudjeluju na summitima EU-a", rekao je Josipović.

Dodao je da će Hrvatska podržavati svoje susjede na njihovu putu prema EU-u, da je pristupanje Hrvatske dobra vijest i za njih.

Izrazio je nadu da će nakon presude Međunarodnog suda pravde o sporu između Grčke i Makedonije oko korištenja imena makedonske države uskoro doći do dogovora.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika