09.12.2011. / 18:46

Autor: Hina

Tisak: Ostatci poginulih američkih vojnika na smetištu

Spaljeni ostatci 274 američkih vojnika završili su na odlagalištu otpada blizu zrakoplovne baze kod Dovera u Virginiji, a čelnici američkog kongresnog odbora koji su o tome pokrenuli istragu najavili su da će ispitati cjelokupnu praksu pokapanja vojnika u zadnjih deset godina, piše u petak list The Washington Post.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSpaljeni ostatci 274 američkih vojnika završili su na odlagalištu otpada blizu zrakoplovne baze kod Dovera u Virginiji, a čelnici američkog kongresnog odbora koji su o tome pokrenuli istragu najavili su da će ispitati cjelokupnu praksu pokapanja vojnika u zadnjih deset godina, piše u petak list The Washington Post.

Odbor će istražiti sve navode o nedostojnu postupanju s posmrtnim ostatcima američkih vojnika poginulih od siječnja 2002.

Prošli mjesec WP je pisao o istrazi, a u četvrtak je prenio da su ostatci 274 američka vojnika završili na odlagalištu otpada King George County Landfill. Riječ je o vojnicima koji su u Iraku i Afganistanu poginuli u eksplozijama bombe i dijelovi njihova tijela bili su razneseni. Takav način postupanja prekinut je 2008.

Brojka je mnogo veća nego je vojska priznala, piše WP u petak i dodaje kako se postupak držao u tajnosti od obitelji poginulih. Dužnosnici zrakoplovnih snaga ni sada ne kane obavještavati obitelji.

Obveza je američke vojske posmrtne ostatke svojih članova pokopati dostojanstveno i s poštovanjem.

Zastupnici u Kongresu Darrell Issa i Elijah Cummings rekli su u petak za WP da su zapanjeni otkrićima i od Pentagona su zatražili "punu suradnju i transparentnost" u istrazi koja će obuhvatiti i Nacionalno groblje Arlington te druga vojna groblja i zračnu bazu u Doveru, koja je glavni ulaz za poginule vojnike.

Izjave kongresnika odudaraju od izjava iz Pentagona koji je uvjeren u ispravno postupanje zrakoplovnih snaga s poginulima unatoč neugodnim otkrićima iz studenoga.

Ministar obrane Leon Panetta podupire način na koji je Air Force postupao, rekao je glasnogovornik Pentagona i dodao kako se Panetta složio s odlukom Air Forcea da se ne obavijeste obitelji 274 poginulih vojnika.

Ostatci više od 6300 poginulih vojnika prošli su kroz mrtvačnicu u Doveru.

Zrakoplovne snage objavile su 8. studenoga da su disciplinirale, ali ne i otpustile trojicu nadzornika u mrtvačnici nakon otkrića o nedopustivu postupanju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 09.12.11. 21:50

Nitko ne shljivi ni zhive
..............................
Mrtve boli .................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika