09.12.2011. / 19:27

Autor: Hina

Vlasti "ponovno uhitile" Timošenko, EU šalje izaslanika

Ukrajinske vlasti ponovno su uhitile oporbenu čelnicu Juliju Timošenko pod novom optužbom, potvrdio je u petak njezin odvjetnik, unatoč tomu što je EU spremna poslati izaslanika u Kijev kako bi spasila samit koji se treba održati u prosincu.

Julija TimošenkoJulija TimošenkoUkrajinske vlasti ponovno su uhitile oporbenu čelnicu Juliju Timošenko pod novom optužbom, potvrdio je u petak njezin odvjetnik, unatoč tomu što je EU spremna poslati izaslanika u Kijev kako bi spasila samit koji se treba održati u prosincu.

EU predvodi nastojanja Zapada da bude puštena na slobodu bivša premijerka Timošenko, osuđena u listopadu na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja, u sudskom postupku za koji EU kaže da je bio politički motiviran.

No predsjednik Viktor Janukovič, čija se vlada nada da će odrediti novi strateški pravac odnosa s EU-om na samitu 19. prosinca, odbacila je zahtjeve EU-a i SAD-a da se Timošenko pusti na slobodu.

Glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea izjavila je u Bruxellesu da će Fuele posjetiti Kijev 12. prosinca. "Riječ je o posjetu u kontekstu priprema samita EU-Ukrajina", rekla je.

Sergej Vlasenko, odvjetnik Timošenko, izjavio je da je "ponovno uhićenje" Timošenko pod drugim optužbama znak da ju vlasti žele neograničeno držati iza rešetaka.

"Po toj odluci, Timošenko će ostati zatočena zauvijek, do kraja života", rekao je.

Nove se optužbe odnose na navodnu utaju poreza i krađu javnog novca između 1996. i 2000. kad je Timošenko bila ukrajinska premijerka.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika