10.12.2011. / 10:48

 

Jacques Attali

2012 je 6 puta 5

Jacques Attali, slavni francuski ekonomist i humanist, autor više od trideset knjiga te jedan od najlucidnijih analitičara kriza kapitalizma, pobrojao je na svom blogu što ujedinjena Europa i ostatak svijeta mogu očekivati sljedeće godine, bilo da je riječ o najvećim izborima, izazovima, prijetnjama ili očekivanjima

Ilustracija: Sabina RešićIlustracija: Sabina RešićSvake godine imam običaj pokušati s više ili manje uspjeha predvidjeti glavne ekonomske i političke događaje u predstojećoj godini. Taj zadatak postaje sve nužniji: treba nam sve više sve jačih svjetala na sve klizavijem putu okruženom sve dubljim ponorima.

Ipak, moj je zadatak svake godine sve teži jer su uzročno-posljedične veze između događaja sve brojnije i složenije: ni jedno mjesto, ni jedno područje više nije izolirano, sva su međusobno povezana. Potpuni suverenitet, apsolutna neovisnost, potpuna sloboda danas su nedostižne utopije.

U 2012. godini (koju sam već opisao u kolumni iz srpnja 2005. i pritom nisam puno pogriješio, osobito u vezi s europskim javnim dugom i opasnostima koje prijete euru) čekaju nas tolike pustolovine da se moramo usredotočiti na zbivanja od globalne važnosti: pred nama je pet izbora, pet izazova, pet prijetnji i pet nada. Svatko od nas morat će razviti pet osobina kako bi se s njima suočio.

Pet izbora: predsjednički izbori u Francuskoj i SAD-u; promjena vlasti u Kini i mnogim drugim zemljama u razvoju među kojima su najvažnije Senegal i Mianmar.

Pet izazova: smanjenje javnog duga i jačanje financijskih sustava u SAD-u i Europi; nadzor nad nekretninskim mjehurom u Kini; apsorpcija masovne nezaposlenosti na zapadu i u Africi; zbacivanje nesnosnih diktatura u Siriji i drugim zemljama; kontrola emisije stakleničkih plinova.

Pet prijetnji: propast eura; pad dolara; povratak diktature u zemljama Arapskog proljeća; teroristička uporaba projektila zemlja-zrak ukradenih u Libiji; prirodne katastrofe povezane s klimatskim promjenama.

Pet nada: napredak europske političke integracije koji će nam, nadamo se, omogućiti da konačno dobijemo institucije kakve zaslužujemo; tehnološko unapređenje mrežnih kapaciteta koje bi donijelo prve naznake ponovnog rasta; nova otkrića na području matičnih stanica koja bi mogla donijeti nagli preokret u liječenju, a osobito u presađivanju organa; napredak vlasti u Africi koji bi mogao postati pokretačem svjetskog rasta; Olimpijske igre u Londonu koje će nam, nadamo se, pružiti dostojnu razbibrigu.

Kako bismo izašli na kraj s ovim nestabilnim okolnostima, svakome od nas, a osobito onima koji upravljaju svijetom, bit će potrebno pet osnovnih kvaliteta: sposobnost da bismo shvatili; empatija da bismo osjetili; hrabrost da bismo se usudili; volja da bismo se oduprli obeshrabrenju; altruizam da bismo dijelili.

Konačno, 2012. godina u još jednom pogledu nosi znak petice: to je, prema Majama, godina završetka petog ciklusa 26.000 godina duge ljudske povijesti, što nam možda otvara put u novo "Doba Itze" sačinjeno od Svjetlosti i Mudrosti...

Napisao: Jacques Attali

Preneseno sa stranice www.attali.com

Vezane vijesti

Intelektualni inkubator rasizma

Intelektualni inkubator rasizma

Francuski filozof Alain Badiou piše za Le Monde o odgovornosti lijevih intelektualaca u svjetlu neočekivanog uspjeha radikalne desničarke Marine Le… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 10.12.11. 11:22

Da!da! Jacques ATTALI -slavni zidov i KROATOFOB..?!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 10.12.11. 12:03

odličan komentar, BXLCRO, pun spoznaje, duhovnosti, ljubavi. Otvara vidike.
Autor je dotakao neka vrlo važna pitanja, ali po meni ima važnijih. Naime, živimo na jednom planetu i prirodni resursi su ograničeni. U takvim okolnostima ekonomija bazirana na konstantnom rastu te konstantnoj potrošnji jednostavno je neodrživa. A konstantno povećanje broja stanovnika dodatno je opterećenje. Bojim se da ćemo prije izgubiti planet, nego što shvatimo gdje smo pogriješili.


registracija
4/4/11

Bluebird, 10.12.11. 14:51

Ko ti je rekao da je KROATOFOB?
Za zidov,gdje ih nema?
Analist, sigurno jedan od najboljih.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika