10.12.2011. / 15:15

Autor: Hina , Nacional.hr

Nakon uplate 12 milijuna

Sanader izlazi

Uz jamstvo Sanaderu su određene i dvije dodatne zaštitne mjere prema kojima će Sanaderu biti oduzeta putovnica, a on će se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu morati javljati sucu istrage

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas je produljilo istražni zatvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali ga je istovremeno zamijenilo jamčevinom od 12,4 milijuna kuna.

To u konkretnom slučaju znači da će Sanader izaći iz Remetinca nakon što današnja odluka suda postane pravomoćna, a sud dobije dokaz o položenom jamstvu.

Uz jamstvo Sanaderu su određene i dvije dodatne zaštitne mjere prema kojima će Sanaderu biti oduzeta putovnica, a on će se svakog prvog ponedjeljka u mjesecu morati javljati sucu istrage.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić pojasnio je da Sanader sigurno neće izaći iz Remetinca prije ponedjeljka kako je to prije nekoliko dana naložio Ustavni sud.

"Sanader će na slobodu izaći tek kada budu ispunjeni svi uvjeti, što u konkretnom slučaju znači da rješenje mora postati pravomoćno. Naime, stranke na današnju odluku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu. Nakon toga treba biti položena jamčevima, a optuženik mora dati obećanje da se neće kriti", kazao je Devčić.

Na pitanje koliko bi dana moglo proći prije Sanaderova puštanja iz Remetinca Devčić je kazao da je svaka procjena u ovom slučaju nezahvalna. "To je proces koji mora potrajati", kazao je Devčić, pojašnjavajući da se sigurno ništa ne može dogoditi u iduća tri dana koliko je žalbeni rok na današnju odluku.

Također glasnogovornik Županijskog suda nije želio komentirati je li današnja odluka koju je donijelo optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda.

"Vijeće je u ovom slučaju zauzelo pravni stav da se radi o novoj pravnoj situaciji i da su bili ovlašteni donijeti ovakvu odluku", kazao je Devčić.

O produljenju pritvora bivšem premijeru Županijski je sud danas ponovno odlučivao nakon jučer podignute USKOK-ove optužnice u slučaju Fimi media, gdje se Sanader, njegova bivša stranka HDZ te još devetero pravnih i fizičkih osoba tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna.

Za Sanadera su jamčevinu prikupili njegovi prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine koje će se u gruntovnici uknjižiti u korist države. Predsjednik Sabora Bebić "dao" je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a uhićen je točno prije godinu dana, 10. prosinca lani u Austriji, a 18. srpnja ove godine izručen je Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 10.12.11. 16:27

Sanadera treba pustiti, a kad izađe na vrata Remetinca, trebaju ga čekati sa lisicama i ponovno uhititi za druge lopovluke. To je jedini način kako sa takvim likovima.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.12.11. 22:48

steta sto ga nisu pustili prije izbora, HDZ bi dobio jos manje glasova nego sto je dobio.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.12.11. 22:50

Sanader nema putovnicu, ne moze van iz zagreba. Ima internet, telefon, i nema problema, sve novci koje je ukrao idu na sigurno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika