13.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

HAAŠKI SUD

USTAVNI SUD: HAAG NADLEŽAN ZA BOBETKA

Ustavni sud Republike Hrvatske potvrdio je nadležnost Haaga u slučaju generala Janka Bobetka, koji je optužen za ratne zločine počinjene tijekom akcije Hrvatske vojske u Medačkom džepu. Pozvan od Vlade da dade mišljenje o ustavnopravnim aspektima akcije Medački džep, Ustavni sud jučer je ‘’utvrdio da se u pravnom poretku utemeljenom na načelu vladavine prava dokazivanje postojanja kaznenog djela, kao i dokazivanje krivnje eventualnog počinitelja tog djela, provodi jedino i isključivo u sudskom postupku pred nadležnim sudom pred kojim je podignuta optužnica, a okrivljena se osoba mora smatrati nedužnom i nitko je ne smije smatrati krivom sve dok joj se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja’’.
Ustavni sud proglasio se nenadležnim da utvrđuje ‘’događaje, radnje i postupanja u vrijeme provedbe pojedinih akcija oružanih snaga RH na okupiranim dijelovima RH, jer su oni individualne i činjenične naravi’’.kao i da ne spada u njegovu nadležnost ‘’ocjenjivati suglasnost ili suprotnost općih akata UN-a i njegovih tijela s Ustavom RH’’.
Ustavni sud potvrdio je stajališta vlade kako su Oružane snage RH u oslobađale okupirana područja skladu s ustavnom obvezom da zaštite suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost RH.
Vlada je zatražila mišljenje Ustavnog suda o Bobetkovoj optužnici prije mjesec i pol, nastojeći pravno osnažiti svoju tvrdnju da optužnica nije u skladu s hrvatskim ustavom.

Vezane vijesti

'Dan bijelih traka'

'Dan bijelih traka'

Naredbu o obilježavanju svih nesrba i njihove imovine u Prijedoru izdao je Krizni štab općine Prijedor. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika