11.12.2011. / 13:32

Autor: Nacional.hr

Hajka

Obnavljanje prijetnji Dragi Hedlu

"Poznato je da je Glavaš osuđen zbog ratnih zločina i sada, nakon bijega u BiH, izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru. Sada se Hedlu opet prijeti pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji - samo jedan korak", upozoravaju iz HND-a

Drago Hedl kod JosipovićaDrago Hedl kod JosipovićaHrvatsko novinarsko društvo ozbiljno je zabrinuto zbog medijske hajke koju pojedini osječki lokalni mediji i novinari vode posljednjih dana protiv Drage Hedla, novinara Jutarnjeg lista kojeg je u srijedu u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava odlikovao predsjednik RH Ivo Josipović.

Kako stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik društva Zdenko Duka, HND je zabrinut zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima te o načinu vladanja Branimira Glavaša, o čemu je prošle godine objavio, kasnije nagrađenu, knjigu „Glavaš: kronika jedne destrukcije".

"Poznato je da je Glavaš osuđen zbog ratnih zločina i sada, nakon bijega u BiH, izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru. Sada se Hedlu opet prijeti pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji - samo jedan korak", upozoravaju iz HND-a.

Hedl je primio odlikovanje Red Stjepana Radića - kako stoji u obrazloženju - za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine.

Hedl-hunters

HND podsjeća kako je dan poslije Komisija HBK Iustitia et pax zatražila od predsjednika Josipovića da povuče odlikovanje navodno zbog jedne Hedlove reportaže stare 30 godina u kojem je Alojzija Stepinca nazvao „krvnikom među svecima". Pokojni Alojzije Stepinac tada je bio, u sudstvu SFRJ, osuđen zbog ratnog zločina.

"Dakako, svaki medij ima pravo samostalno provoditi vlastitu uređivačku politiku a svaki novinar govori što želi ali ne služeći se govorom mržnje koji očito rezultira obnovljenim prijetnjama Dragi Hedlu", ističe Duka, podsjećajući kako je Hedl ove godine dobio nagradu Erhard Busek za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirbi te za istraživačko novinarstvo na području ratnih zločina počinjenih 90-ih godina u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Documenta 'brani' Dragu Hedla

Documenta 'brani' Dragu Hedla

Voditeljica nevladine organizacije Documente, Vesna Teršelič, pohvalila je odlikovanje novinara Drage Hedla Redom Stjepana Radića i izrazila… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 11.12.11. 13:55

Kakva sramota, Hedl je prvoklasan novinar. Mnogi u našoj lijepoj Hrvatskoj godinama guraju glavu u pijesak da ne bi čuli istinu. Istina se jednostavno ne može sakriti, previše ljudi zna previše stvari.


registracija
21/4/11

Milankn, 11.12.11. 15:03

Ovo mora da je neka šala? Svi znaju da je Hedl u dogovoru s Fehirom izmišljao i sam sebi slao "prijetnje", nastojeći se prikazati žrtvom.


registracija
14/11/07

laufer, 11.12.11. 15:43

Ništa novo.
Glas Slavonije i STV su Glavaševe privatni mediji, dok OSTV "ljubi" Đapića.
Dovoljno je pogledati neku političku emisiju navedenih televizija ili otvoriti Glas Slavonije - i sve je jasno.
Osijek je nažalost postao crna rupa Hrvatske - u svakom smislu.


registracija
17/4/11

DONDON, 11.12.11. 17:13

Nije neočekivano, niti je neznano odakle ovi "vjetrovi pušu". Uostalom, i sami se otvoreno javljaju, jer ne žele da čuju istinu, pa im Hedl smeta.


registracija
10/12/11

dubrovnik10, 11.12.11. 18:21

Sramota da takvo smeće uopće prima takve nagrade,jer onaj koji ga nagrađuje je najveće smeće. Koje budale su ga izabrale


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.12.11. 20:21

Ajde Duka ne trkeljaj.

Takvi novinari kao ti i tvoj štićenik Hedl mogo samo raditi u Hrvatskoj i ni u jednoj drugoj normalnoj zemlji.

Režimski novinari s pedigreom kakav ima jedan Drago Hedl mogu biti predmet samo pravosuđa i lustracije a ne nekakav dobitnik nagrade za primicanje istine. Time su relativizirani i pojam istine, novinarstva a i svi vi ponaosob, počev sa predsjednikom.

Umišljate si da je narod do te mjere lobotomiziran i boluje od amnezije da se možete toliko časteći čak i rehabilitirati. No, svatko u ovoj cijeloj priči htio ili ne, samo otkriva svoje vrjednosne odnose prema vlastitim prošlostima, očito bez trunke savjesti, čak naprotiv.


registracija
17/10/07

Radmila, 11.12.11. 21:46

Duka trkelja a Zvonku Kiklopova nagrada za post.


registracija
11/12/07

time, 11.12.11. 22:05

"Zvonko" trkelja a za onog "dubrovnik10" da ne govorim.Pitam se kojem svijetu spada ovaj dvojac. Kamo sreće da je Hrvatska imala više takvih poštenih, nepotkupljenih i istini odanih novinara kao što je Drago Hedl. Svaki normalan hrvatski gradjanin pozdravlja ovakvu odluku Predsjednika. A Zvonko i dubrovnik10 se mogu zavući pod crkvene skute ili još malo dublje... u mrkli mrak jer očito tamo i pripadaju.


registracija
26/11/11

iustitia2, 11.12.11. 22:15

Pa imalo upućen i naobražen čovjek u ovoj zemlji morao je već davno "prokužiti" Hedla... taj je totalno bolestan i halucinira i kaže da bi OPET napisao da je Stepinac KRVNIK! Pa gdje su tijela države koja moraju sprječavati širenje mrženje i netolerancije - i dan danas, bez komunizma - ON i dalje melje na isti mlin... On je zreo za uhićenje, a ne za prijetnje smrću...


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.12.11. 22:25

time,
kada netko o nekome piše hvalospjeve, kao mnogi ovdje o Hedlu, to mogu činiti pa da na kraju ispadnu budale ili zlonamjernici.

Za Josipovića znam da je zlonamjernik a ti se očito nalaziš u skupini budala jer Hedla častiš više no rođenog ćaću! Upoznaj se bolje s radom i dijelom istog novinarskog žbira pa onda dijeli salve pohvale. U suprotnom si i sam zlonamjernik!


registracija
5/3/10

starimudrac, 11.12.11. 23:38

zvonko, HDZovci su izgubili. ne samo oni, nego i cijeli taj projekt. kaj si propustio prethodni tjedan?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika