11.12.2011. / 16:02

Autor: Hina

Papa: Bošković treba biti uzor svim znanstvenicima

Papa je sudionike skupa pozdravio na hrvatskom jeziku u nedjelju nakon Angelusa u Vatikanu, istaknuvši kako hrvatski isusovac Bošković, čiji je cijeli život obilježila simbioza vjere i znanosti, treba poslužiti kao uzor svim znanstvenicima, navodi se u priopćenju

ArhivaArhivaMeđunarodni znanstveni simpozij o poznatom hrvatskom i svjetskom znanstveniku i isusovcu Ruđeru Josipu Boškoviću održan je u subotu na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu u povodu obilježavanja 300. obljetnice njegovog rođenja, u organizaciji toga sveučilišta, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH te Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u Zagrebu, a njegove sudionike pozdravio je u Vatikanu u nedjelju i papa Benedikt XVI., priopćio je MVPEI.

Simpozij je održan pod naslovom "Padre Ruđer Josip Bošković: cultore della verita" (pater Ruđer Josip Bošković: njegovatelj istine), budući da ga je tim riječima oslovio papa Benedikt XVI. u svom govoru u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 4. lipnja ove godine.

Papa je sudionike skupa pozdravio na hrvatskom jeziku u nedjelju nakon Angelusa u Vatikanu, istaknuvši kako hrvatski isusovac Bošković, čiji je cijeli život obilježila simbioza vjere i znanosti, treba poslužiti kao uzor svim znanstvenicima, navodi se u priopćenju.

U prigodi održavanja simpozija Družba Isusova i Republika Hrvatska postavile su spomen ploču pri ulazu u Gregorianu u Boškovićevu čast. "Matematičaru, tvorcu teorije o silama u prirodi, poborniku tektonske statike, koji je svojim savjetima pokazao put za stabilnost kupole sv. Petra, izumitelju novih metoda i novih sredstava na području astronomije, optike i geodezije, pjesniku i članu Akademije Arkadia i drugih slavnih europskih Akademija, rođenom u Dubrovniku 18. svibnja 1711. i preminulom u Milanu 13. veljače 1788.", glasi natpis na ploči.

U ime MVPEI-ja na otvaranju skupa govorio je Mario Nobilo, državni tajnik za politička pitanja, dok su u ime Družbe Isusove prigodni govor održali pater François-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriane, te pater Ante Tustonjić, provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove.

U okviru skupa otvorena je i izložba Ivice Martinovića posvećena Boškovićevom boravku u Rimu, koja je ukrašena modelom trodimenzionalne kupole bazilike sv. Petra i Boškovićeve biste čiji je autor akademski kipar Stjepan Divković.

Izlagači su na skupu bacili svjetlo na nepoznate dijelove Boškovićevog života u Rimu, a i šire, kaže se u priopćenju. Iz Hrvatske nastupili su pater Marijan Steiner, rektor bazilike Srca Isusova u Zagrebu i profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, prof. dr. sc. Ivica Martinović, v.d. ravnatelj Instituta za filozofiju, kao i hrvatski diplomat dr. sc. Stjepan Špoljarić, autor knjige Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike.

Prisjećanje na rimsko razdoblje djelovanja Ruđera Boškovića završit će svečanim euharistijskim slavljem u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, koje će večeras predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u koncelebraciji s paterom Dumortierom i hrvatskim isusovcima.

Ovim znanstvenim simpozijem završava se predviđena proslava 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića u 2011. godini. MVPEI do proljeća 2012. godine još namjerava dovršiti projekt postavljanja Meštrovićevog spomenika Boškoviću nasuprot modernoj zvjezdarnici u Breri u Milanu, koju je Bošković utemeljio.

Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskom pokrajinom Družbe Isusove povesti projekt postavljanja spomen ploče u milanskoj crkvi Santa Maria Podone u kojoj je 1787. sahranjen Ruđer Bošković, ali gdje više ne postoje tragovi njegova groba.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika