12.12.2011. / 11:04

Autor: Nacional.hr

Za svaki slučaj - Irci kupuju strojeve za tiskanje novca

I Švicarska provjerava koja bi joj valuta mogla biti alternativa za vezivanje franka ukoliko euro doživi krah

Diskretno se traže alternative za euroDiskretno se traže alternative za euroKriza u eurozoni ne približava se kraju, a po svemu sudeći stvari će postati još gore prije nego što krenu na bolje.

Stoga ne bi trebao iznenaditi potez pojedinih država koje su diskretno krenule u nabavku strojeva za tiskanje novca.

Naime, Wall Street Journal piše kako se Irska, Grčka, ali i Crna Gora diskretno raspituju kako nabaviti nove tiskarske strojeve za novac ili gdje bi bilo najjeftinije tiskati ga.

Iako u Grčkoj i Irskoj opovrgavaju te navode, činjnica je kako su zemlje počele razmišljati o "planu B" ukoliko se eurozona raspadne ili budu prisiljene napustiti zajedničku valutu.

No, da o napuštanju eura ne razmišljaju samo zemlje eurozone. Crna Gora koja koristi euro kao platežno sredstvo, iako nije članica EU ili eurozone, za svaki slučaj provjerava što bi joj bilo najjeftinije u slučaju kraha europske valute.

I Švicarska provjerava koja bi joj valuta mogla biti alternativa za vezivanje franka ukoliko euro doživi krah.

S obzirom na to da je većina zemalja ipak zadržala nekakve kapacitete za tiskanje novaca, tiskanje novih-starih valuta ne bi trebalo biti veći problem. Ali to ne znači da ne treba biti pripremljen.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika