12.12.2011. / 13:06

Autor: Hina

Naši preci znali se boriti s komarcima

Gotovo 80 tisuća godina prije nego je čovjek počeo koristiti kemijske preparate u kontroli nasrtljivih insekata stanovnici Afrike koristili su madrace napravljene od biljaka koje odbijaju takve napasnike kako bi si osigurali mirni san.

I naši preci su se branili od komaracaI naši preci su se branili od komaracaGotovo 80 tisuća godina prije nego je čovjek počeo koristiti kemijske preparate u kontroli nasrtljivih insekata stanovnici Afrike koristili su madrace napravljene od biljaka koje odbijaju takve napasnike kako bi si osigurali mirni san.

Otkriće objavljeno u posljednjem broju časopisa Science rezultat je proučavanja 77 tisuća godina stare postelje od biljaka pronađene u spilji u južnoafričkoj pokrajini KwaZulu Natal.

Taj nalaz 50 tisuća godina stariji je od bilo kojeg drugog do sada otkrivenog 'kreveta' i pokazuje da su naši preci itekako imali svijest o kemijskim i zdravstvenim učincima nekih biljaka.

"Listovi sadrže tvari koje odbijaju komarce i druge insekte pa znamo da su znali prepoznati medicinsku vrijednost nekih biljaka", kaže Lyn Wadley profesorica arheologije sa sveučilišta u Witwatersrandu.

Takve su postelje mogle smanjiti broj oboljelih od bolesti koje prenose insekti iako znanstvenici vjeruju da tadašnji čovjek nije bio u stanju povezati uzročno-posljedičnu vezu uboda komarca i malarije.

"To je bilo radi ugode. Mogli su razumijeti da takvi listovi odbijaju insekte a možda i druge nametnike", kazala je.

Otkrivena postelja sastoji se od debelih slojeva listova i stabljika šaši i rogoza skupljenih na obalama nedaleke rijeke.

Vezane vijesti

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Predstavljena internetska stranica o komarcima

Na Odjelu za biologiju osječkoga Sveučilšta Josipa Jurja Strossmayera danas je predstavljena internetska stranica o komarcima u Osijeku. Pročelnik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika