12.12.2011. / 13:43

Autor: Deutsche Welle

Nova uhićenja neonacista

Njemačka policija je uhitila još jednu osobu osumnjičenu za pomaganje neonacističke grupe iz Zwickaua, koja je odgovorna za ubojstva više stranaca. Nejasno je zašto doušnici policije ništa nisu javljali o teroristima

Teroristička "trojka" je imala puno pomagačaTeroristička "trojka" je imala puno pomagačaNjemačko državno tužilaštvo je objavilo da je u nedjelju (11.12.) , u njegovoj kući u Johanngeorgenstadtu u saveznoj zemlji Saskoj, uhićen Matthias D. Još 8. prosinca je za ovim 36-godišnjakom izdana potjernica. Pripadnici specijalne postrojbe Saveznog kriminalističkog ureda su pretresli tri stana u tom okrugu. Među pretresenim objektima bio je i stan Mattthiasa D. te još jednog osumnjičenika.

Državno tužilaštvo je optužilo Matiasa D. da je u dva navrata pomagao terorističkoj grupi "Nacionalsocijalsitičko podzemlje" (NSU). On je pronašao dva stana u Zwickauu za "trojku" koja je osumnjičena za ubojstvo devetoro stranaca u Njemačkoj te jedne policajke. Osim toga ih se optužuje i za dva bombaška napada te više pljački banaka.

Mathias D. je u lipnju 2003. s jednim od članova "trojke" iz Zwickaua potpisao ugovor o iznajmljivanju stana pod imenom drugog člana "Nacionalsocijalističkog podzemlja". Na taj način je omogućio grupi da nesmetano djeluje iz podzemlja i sprovodi terorističke napade. Uz to Državno tužilaštvo optužuje D-a da zastupa ciljeve "Nacionalsocijalističkog podzemlja" i propagira desno-ekstremističke stavove članova neonacističke terorističke grupe. Tijekom ponedjeljka (12.12.) će biti izveden pred istražnog suca.

Puno doušnika, malo informacija

Njemačku javnost i dalje zaokuplja pitanje kako je moguće da policija deset godina ništa nije znala o ubilačkom djelovanju naonacističkih terorista? Osim toga se u kontekstu djelovanja desnih extremista ponovo pokreće rasprava o potrebi i mogućnosti zabrane desnoradikalne stranke NPD. Prema tvrdnjama njemačkih medija, u NPD- trenutno ima oko 130 aktivnih doušnika i informanata, od čega ih je više od deset u vodećim tijelima stranke. Upravo je to bio razlog zbog čega je 2003. godine Njemački ustavni sud obustavio prvi postupak zabrane stranke - informacije na osnovu kojih se željela ishoditi zabrana su naime dostavljali velikim dijelom upravo funkcioneri NPD-a koji se nalaze na platnim spiskovima njemačke Službe za zaštitu ustava.

Javnost policiji ne vjeruje

U međuvremenu su objavljeni rezultati jednog reprezentativnog istraživanja javnog mnijenja koji pokazuju da je većina građana Njemačke uvjerena kako su ovdašnje službe sigurnosti "slijepe na desno oko", odnosno da su tolerantnije prema desnim ekstremistima nego prema lijevim. Tako 53 posto stanovništva smatra da se policija i pravosuđe drugačije, blaže, odnose prema nasilnicima sa desne scene nego općenito premadrugim nasilnicima, kaže se u istraživanju instituta YouGov koje je provedeno za novinsku agenciju DPA.

Sve veći krug pomagača

Prema informacijama koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel, broj optuženih u predmetu protiv grupe iz Zwickaua se povećao na ukupno sedam. Pored Matiasa D. je još i Mendi S. također optužena za pribavljanje stanova u Saskoj za desnoradikalni trio. Prema saznanjima Saveznog kriminalističkog ureda, Mendi S. je u veljači 1998. godine pružila utočište terorističkoj "trojki", nakon prelaska njenih članova u ilegalu. Prema navodima njegovog advokata, Matias D. nije bio informiran o pravom identitetu ljudi kojima je iznajmio stan i bio je - kako se navodi - prevaren.

Autor: Z. Arbutina (agencije)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 12.12.11. 13:54

I ponovno u bivšem DDR-u.
Posljedica naglog prelaska iz komunističkog terora u demokraciju.
Isto kao i nagli prelazak iz starojugoslavenskog feudalizma u novojugoslavenski komunizam a bez prelaznog razdoblja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika