12.12.2011. / 13:57

Autor: Hina

'Očekujemo da SDSS bude i u novoj vladi'

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od ponedjeljka kako će Srbi vjerojatno sudjelovati u novoj hrvatskoj vladi te naveo kako Srbi u Hrvatskoj od buduće vlade očekuju završetak započetih projekata kojima se rješavaju problemi srpskog naroda.

Milorad PupovacMilorad PupovacPotpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od ponedjeljka kako će Srbi vjerojatno sudjelovati u novoj hrvatskoj vladi te naveo kako Srbi u Hrvatskoj od buduće vlade očekuju završetak započetih projekata kojima se rješavaju problemi srpskog naroda.

Pupovac, u razgovoru za taj dnevnik, navodi kako Srbi u Hrvatskoj vjeruju da će odnosi između Hrvatske i Srbije ići uzlaznim putom koji su, kako kaže, utrli predsjednici dviju država Ivo Josipović i Boris Tadić.

''Razgovarali smo s budućim premijerom Zoranom Milanovićem i drugim predstavnicima Kukuriku koalicije, koja je pobijedila. Očekujemo da i u novoj vladi budemo u nekoj koaliciji, bez obzira na to što izborni pobjednici mogu sami sastaviti kabinet. O svemu ćemo službeno razgovarati kad predsjednik Josipović povjeri mandat za sastav vlade Milanoviću. To će se dogoditi uskoro. Idući tjedan trebala bi biti sjednica Hrvatskog sabora, a vlada izabrana do katoličkog Božića'', kazao je Pupovac.

Dodaje kako ne zna koliko je realno očekivati da SDSS dobije najviše dužnosti, ali da svakako očekuje sudjelovanje na nižim razinama vlasti.

''Do sada smo, osim potpredsjedničkog mjesta, imali dva tajnika u vladi, nekoliko pomoćnika ministara, nekoliko ravnatelja uprava... O tome ćemo razgovarati s Milanovićem i drugim vođama Kukuriku koalicije. Najbitnije je da vlada ponudi funkcionalna rješenja za mjesta koja su važna za srpsku populaciju'', smatra on.

Govoreći o hrvatsko-srbijanskim odnosima, potpredsjednik SDSS-a ocjenjuje kako će s novom vladom zasigurno politika predsjednika i premijera biti istovjetna te da ne treba očekivati razlike koje su do sada postojale između politike vlade i predsjednika.

Ističe kako je, i po izjavama Vesne Pusić, buduće ministrice vanjskih poslova, jasno da će suradnja u regiji biti jedan od prioriteta.

Na tvrdnju novinara da je jedan od najvećih problema u odnosima dviju država tužba za genocid koju je Hrvatska podnijela protiv Srbije te upitan je li realno očekivati da ona bude povučena, Pupovac kaže kako će rješenje osjetljivih pitanja ovisiti o socijalnom i gospodarskom stanju u objema državama.

''Ako se zadrže sadašnje političke okolnosti, možemo očekivati povlačenje tužbe. Ako se socijalne i ekonomske prilike pogoršaju, tužba bi mogla ostati 'na čekanju' ili čak da ju rješava sud'', smatra Pupovac.

Po njegovim riječima, nova bi vlada trebala u potpunosti riješiti probleme izbjeglih, osigurati stambena prava te donijeti rješenja o mirovinama. ''Također, vlada u programu mora imati posebne instrumente za razvoj povratničkih područja, otvoriti prostor za primjenu zakona o zapošljavanju, priznati ulogu Srba u hrvatskom kulturnom i povijesnom životu, unaprijediti toleranciju i osloboditi nas govora mržnje''.

Na upit postoji li opasnost da neriješeno pitanje granice na Dunavu u jednom trenutku izbije u prvi plan, Pupovac kaže kako je to pitanje ''već na stolu'', ali da je problem kako ga, kada i na koji način pokrenuti, i da je u tom pitanju potreban oprez. Ono, kako kaže, ne bi trebalo komplicirati odnose Srbije i Hrvatske, pogotovo ne onako kako su ti odnosi bili zakomplicirani između Hrvatske i Slovenije zbog granice u Savudrijskoj vali.

Vezane vijesti

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Pupovac: Nikolićeve izjave štetne i nedopustive

Izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u vezi Vukovara i Srebrenice nisu samo štetne, već i nedopustive te se nadamo da će formiranjem… Više

Komentari

registracija
26/10/11

eezy, 12.12.11. 14:02

Mestrpljivo očekujem komentare!


registracija
24/11/10

aabar, 12.12.11. 14:23

Fuj...nema komentara..sve je suvišno...


registracija
16/6/10

nosonja, 12.12.11. 14:27

eezy,@pa to je tvoje tvoje stranke pajdaš.Što se sada ljutiš na njega? Osobno,nabijem ga na k... jer je i on jedan od onih koji je održavao adzezetovce na vlasti.
Moje mišljenje je da kukuuuurikavci imaju dovoljno Srba među sobom , te da im ne trebaju još i neki "profesionalni" Srbi.


registracija
15/11/06

rimaz, 12.12.11. 18:15

Šemso Tanković i Pupovac su dokazali i pokazali koliko vrijede. Prvi je kažnjen od njegovih birača, a ovaj drugi je zaštićeni Srbin kojeg birali ili ne birali, on ulazi u sabor. Sa Friščićem čine jedinstvenu ekipu dupelizaca. Nadam se da takvi ne trebaju Milanoviću.


registracija
26/12/06

capica, 12.12.11. 18:28

Meni je g Pupovac simpatičan , ali čini mi se da ne može ili ne želi istini pogledati u oči. Srbi u Hrvatskoj su prošlost.Djeca koja su iz Hrvatske otišla prije 20g , sada su odrasli ljudi. Neki su se snašli bolje, neki lošije, neki žive u Srbiji , neki u BiH , a neki diljem svijeta. Rijetko tko bi se htio vratiti. Prošla sam "srpska" sela diljem Banije, Like i Korduna. U svakom selu par staraca. Mladi nemaju pošto ni našto doći. Kopati rukama zemlju? Nisam bezosjećajna, teško je gledati neobrađenu zemlju, zarasle kuće u korov , ali vratiti se , znači početi od početka. Pitam se tko to želi?


registracija
1/3/11

Laudate, 12.12.11. 19:49

I bez Pupovca biti će puno trzavica u međusobnim odnosima unutar koalicije.
Ako Milanović uvuče i njega mogućnost i za neslaganja i raspad su samo veći.

Pupovac pripada generaciji političara koja s ovim izborima odlazi s političke scene. Vrijeme je da i sam to napravi.
Šutke je podupirao postavljanje balvana po Hrvatskoj, nikada nije osudio srpske zločine, malo mu je bilo ono što se nudilo planom Z-4, poslije oslobođenja zalagao se da se ne ide ispod nivoa nuđenog po istom tom planu, sjedio u vladi HDZ-a i ucjenjivanjem pokušao uvesti elemente autonomije na mala vrata ali je srećom Vesna Pusić to spriječila.

G. Pupovac je prevrtljivac koji se savršeno uklapa u sliku balkanskog političara a takvi su nas i doveli u ovo. Vrijeme za mlađe, poštenije i iskrenije.

g. Pupovac, hvala na suradnji, molim vas idite u mirovinu i ne kvarite nove generacije vašom dvoličnošću.


registracija
12/11/11

Janko1979, 12.12.11. 20:31

Normalizacije odnosa ce biti i bez Pupovca!


registracija
14/11/07

laufer, 12.12.11. 23:42

Mislim da se tu više radi o Pupovčevim željama, nego o realnim mogućnostima.
Malo se zaigrao sa HDZ-om, nije učinio ništa kada je mogao i bio u prilici i - prošao vlak.
Više nema kupovanja SDSS ovih glasova u Saboru hadezeovim ustupcima "preko pogače", jer nema s čim trgovati.
To mu je jasno, pa se pokušava "prodati".


registracija
1/4/07

ulomax, 13.12.11. 10:37

hdz je izgubio kredibilitet lopovijom i dajuci srbadiji povlasten polozaj u politickom zivotu,obilo im se o tikve -zasluzili su.Milanovic ako je pametan drzat ce tu ljigu daleko od sebe.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika