12.12.2011. / 14:44

Autor: Hina

Janša se pokušava distancirati od govora mržnje

Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da se vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković ne bi trebao sramiti što je rođen u Srbiji i što je po ocu Srbin, pokušavajući tako ublažiti kritike da i nakon izbora vodi protiv Jankovića negativnu kampanju na osnovi njegova etničkog podrijetla nakon što se na internet stranici njegove stranke pojavio tekst takva sadržaja.

Janez JanšaJanez JanšaBivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da se vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković ne bi trebao sramiti što je rođen u Srbiji i što je po ocu Srbin, pokušavajući tako ublažiti kritike da i nakon izbora vodi protiv Jankovića negativnu kampanju na osnovi njegova etničkog podrijetla nakon što se na internet stranici njegove stranke pojavio tekst takva sadržaja.

"Osobno mislim da svatko treba biti ponosan na ono što jest i da to ne bi trebao skrivati", rekao je Janša novinarima u ponedjeljak u Ljubljani, pred sudnicom gdje je nastavljeno suđenje u korupcijskoj aferi Patria, u kojoj je jedan od suoptuženika.

"Ako netko navede moju nacionalnost, pa kaže da sam Slovenac, to nije govor mržnje, isto je ako se nekoga nazove Srbinom", ustvrdio je Janša, ne želeći se jasno distancirati od teksta što ga je ovih dana na svojim internetskim stranicama objavila njegova stranka.

U tekstu, koji potpisuje stanoviti Tomaž Majer, prikazana je jedna vrsta "etničke analize" nedavno završenih prijevremenih parlamentarnih izbora u Sloveniji, s osnovnom tezom da je Janša neočekivano izgubio izbore jer su za Jankovića glasovali slovenski državljani neslovenskog podrijetla. Njih su, tvrdi se, na birališta organizirano doveli Janšini protivnici (organizacija antifašističkih boraca i bivši predsjednik Kučan), "plašeći ih" da će im u slučaju Janšine pobjede biti oduzeto državljanstvo.

U psihološki vrlo zanimljivom tekstu, autor Jankovića naziva "Srbijancem i socijalističkim tajkunom". Tvrdi se da je dvije trećine osvojenih glasova Janković dobio od "neslovenaca", odnosno "južnjaka" koji su na birališta navodno dolazili "organizirano" i u "sportskim trenirkama", s kemijskim olovkama i napisanim brojem Jankovićeve liste za koju moraju glasovati, da su na biralištima šutjeli kako ne bi otkrili strani naglasak, te da su ih organizatori "protujanševske" kampanje uvjeravali kako će se u slučaju pobjede desnice morati "vratiti u Bosnu".

Komentar što ga je stranka objavila na svojim web-stranicama naišao je na osude više političkih stranaka i civilnih udruga koje smatraju da je prešao ili da je na rubu "govora mržnje", zabranjenog slovenskim ustavom, iako se u njemu koriste skoro standardizirani negativni stereotipi o "neslovencima", odnosno "južnjacima", česti u slovenskim medijima i javnosti.

Janša je u ponedjeljak, ne želeći se jasno distancirati od spomenutog teksta, rekao da to nije službeno stajalište njegove stranke koja dopušta objavu "različitih mišljenja", ali da je i ljevica u svojoj kampanji također koristila "govor mržnje" protiv njegove stranke i konzervativno usmjerenih birača, te da je "govor mržnje" u kampanji protiv njegove stranke znao koristiti i predsjednik države Danilo Tuerk.

Zato se Janša založio za donošenje "jasnih standarda" o tome što se po slovenskom ustavu može tretirati kao govor mržnje, kako bi kriterij mogao vrijediti za sve.

Vladina povjerenica za informacije Nataša Pirc Musar već je, međutim, najavila da će zbog nacionalističkog teksta koji prelazi granicu dobrog ukusa autora napisa prijaviti zbog širenja govora mržnje.

Slovenski mediji navode u ponedjeljak da su neke udruge pozvale pravobraniteljicu ljudskih prava Zdenku Čebašek Travnik da osudi sporni tekst odnosno komentar izbora, tim prije što je navodno i Janez Janša u jednom svom nastupu na televiziji poslije izbora na sličan način govorio o Jankoviću i "njegovim biračima".

Kako je u ponedjeljak prenijela Slovenska tiskovna agencija (STA), Čebašek smatra da tekst objavljen na web-stranicama Slovenske demokratske stranke (SDS) "sadrži više elemenata govora mržnje", ne toliko na osnovi etničkog podrijetla, nego je tekst usmjeren "protiv svih birača koji nisu glasovali za jednu od stranaka desnice".

Slovenski mediji također javljaju da će autor teksta biti pozvan pred odgovarajuće državne organe kako bi iznio dokaze za svoju tvrdnju da su navodni organizatori Jankovićeve predizborne kampanje nezakonito koristili podatke iz službenih biračkih popisa, kako bi se mogli obratiti biračima neslovenskog podrijetla.

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 12.12.11. 15:37

Pamtimo kao da je jučer bilo rat u Sloveniji.Mnogi će mahnuti rukom,reči "pih" od rata!No,dosta nas ima koji iz prve ruke mogu ispričati i drugačiju priču.Nije to sad važno,pa ni ,kako su rezultati izbora u Sloveniji pokazali,nije važno ni Slovecima: Mislim da je to izvanredno.Oni su tu knjigu zatvorili.Ima jedna osoba,koja je simbol otpora srpskom fašizmu u Sloveniji! To je Janez Janša! Ovo što čitam da su njegove izjave,..jako mi je žal!Potsjeća me na sramotnu aferu ¨"izbrisanih" ! Nadam se da je to netoćno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika