Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Mičite Todorićevo smeće s ekrana

Budući da emisiju o guštima plaća mali veletrgovac Ivica, što je sramota za nekomercijalnu tv, budući je grozno dosadna i njome nas je tv direktor Galić izručio Konzumu, kao svojedobno i TDR-u, pristojno molimo zainteresiranu gospodu za jednu uslugu

Ivan StarčevićIvan StarčevićLATINICA: ANTUN VRDOLJAK
Utorak, HRT 2, 11.45
kaktus

Tipične čitateljice i čitatelji “Nacionala”, sve listom seljaci, voljet će čuti narodnu poslovicu da riba smrdi od glave, a čisti se od repa. Dakle, najprije rep. Godine 1993. voditelj “Latinice” zove u svoju emisiju direktora televizije, što je već samo po sebi živa bolest, ali, kao što bi rekli u tv shopu, to još nije sve. Provedba te zamisli bila je jednako jeziva, jer se voditelj ulagivao najdražem direktoru, no ni to još nije sve. Za istu cijenu, tj. u istoj emisiji dobili smo vrlo neobičan današnji svršetak. Nitko nije bio u studiju da komentira razgovor, čak ni nekadašnji direktor koji ga je zabranio, pa je voditelj samo najavio iduću “Latinicu”, posljednju u ciklusu starih i zabranjenih.
A sada glava, ali bez čišćenja, samo ćemo zbrojiti: direktor HRT-a daje se pompozno intervjuirati od svoje televizije i onda taj intervju sam zabrani. Koja je od te dvije potpuno jednake amoralnosti i gluposti bila veća, teško je reći, možda bismo saznali da je g. Vrdoljak večeras komentirao sebe iz prosinca 1993. godine u “Latinici”. Latin je o sebi tadašnjem sve rekao time što je pustio zabranjenu emisiju i time je, samo večeras, ispao moralni pobjednik nad svojim davnim gostom.

DNEVNIK
Utorak, HRT 1, 19.30
kaktus

Iako se u novinama kasnije moglo čitati da je tri suzavca na Bajagin koncert u Splitu bacila osoba bliska policiji i njenim skladištima suzavca, Dnevnik ni večeras ni ikada nije ništa javio, osim večerašnjeg veličanja ludila putem emitiranja izjava o tome kako je suzavac prava sreća, jer očekivala se bomba i krv. Trebalo je čekati subotu i Marijanu Batinić koja je u reportaži za “Dugo, toplo ljeto” objavila redare koji na majicama imaju veliko slovo U, a čule su se i gnjevne izjave posjetitelja koncerta. Splitsko dopisništvo, poznato po objektivnom prešućivanju svega relevantnog na suđenju momcima iz zatvora Lora, još uvijek nema sreće s istinom, kao da je večerašnji materijal za Dnevnik radio dobri stari Dominik Strize, inače jedan od temeljaca NoveTV.

ZAGREB: LJETO, LJETO
Srijeda, HRT 1, 16.45
kaktus

Budući da se liječnicima nikad (ali stvarno nikad, ni u ludilu) čovjek ne smije zamjeriti, onda ćemo HRT-u prigovoriti što se dr. Skukan popodne i navečer , u “Meridijanu 16”, pojavio u identičnoj odjeći koja se sastojala od bijele majice i prsluka kakav ljudi nose kad idu na Grintavec. Budući da je istina iznad svega, na tom prsluku morali bismo prije svega zamjeriti dr. Skukanu. A sad, kad smo već nepopravljivo zabrazdili, recimo i da nas je užasno gnjavio svojim objašnjavanjem definicije hitne pomoći koje je na razini predvojničke obuke (puška se sastoji od cijevi i kundaka), razine o kojoj smo mislili ono najbolje: da je zauvijek iza nas. (c)to možemo kad čovjek snuje, a doktor određuje.

UPITNIK
Četvrtak, HRT 1, 18.55
kaktus

Najviši vrh Kamniško-savinjskih alpa? Ako ste mislili da je Grintavec (a je Grintavec) zvuci njenog rodnog neretvanskog kraja kažu da je to Grintovec. Tako je ona, s naglaskom stravično jakim i selskim, to nama pročitala. Grintovec, ali nema to veze. Gospođica Zvuci Rodnog Kraja sve se više opušta, jer ipak je ona već jako dugo na televiziji (još malo pa tri mjeseca) i rado bismo joj oprostili svako od njenih krivih čitanja, kad njen rodni naglasak ne bi bio sve jači i jači. Netko ga je, izgleda, počeo doživljavati kao posebnu i nadmoćnu vrlinu.

24 SATA
Petak, Nova TV, 19.00
kaktus

Pojavila se opet ona čuvena formulacija da trgovci trljaju ruke. Upotrijebio ju je novinar Jan Štedul u reportaži o štandovima na Mariji Bistrici. Trgovci, gamad jedna, koji trljaju ruke, vrijedna su lingvistična stečevina iz doba komunizma, pa svaku njenu ponovnu pojavu treba hvaliti, da se vidi kako ni mi nismo od jučer. Dezinformativni pogon Ćaletine užasno ozbiljne tv potleušice, koji se fura na žestoki rvacki patrijotizam, ipak je zadnje mjesto s kojeg bismo se nadali čuti jednu od socijalističkih aveti. Tim su trljači ruku dragocjeniji i ja ih skupljam sve, a ove na posebno mjesto. Neka dragi čitatelji slobodno pomognu, jer svatko nešto skuplja, pa zašto bismo jedino mi, kolekcionari posebnog kova, zaostajali u solidarnoj izmjeni novosti.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
kaktus

Vjerovali ili ne: prva vijest je nestašica struje u Sjevernoj Americi i Kanadi, a tek iza senzacija iz dalekih provincija slijede naši požari s kojima HRT i tako ne zna što će, pogotovo otkako su na zgarišta počeli dohoditi političari. Stvarno je zanimljivo da iz jedne tako spektakularne vatruštine HRT-ovi urednici ne mogu izbiti novinarsku iskru.

VIJESTI
Subota, HRT 1, 23.17
vijenac

Vrijedni kroničari zabilježili su dan grada Virovitice i da nije njih ne bi nam tko imao snimiti Antu Đapića (za prijatelje Đapićka) pokraj neke nakaze i ne bi nam tko imao reći da je Hrvatska stranka prava Virovitici darovala spomenik Oca domovine, dotičnu nakazu. Nakaza bi trebala biti Ante Starčević i ona to jest u upravo idealnoj mjeri: točno toliko koliko je Đapićkina stranka nasljednik Hrvatske stranke prava starog Ante Starčevića.

VIJESTI
Nedjelja, HRT 1, 12.00
četiri kaktusa

Još zadihan od prvih dojmova s brijunske premijere, kao da je upravo sad izišao iz onog svojeg oklopnog transportera u kojem se artistički vozao u Vukovaru lijepe 1991. godine, Lepi Rade Vukovarski će hrvatskoj javnosti: “Ja sam užasno ponosan i srećan”. Sličnu varijantu hrvaštine na Hrvatskoj televiziji forsira i njegov SDP sponzor Duško Ljuština koji je nedavno u Dnevniku izjavio da je riječ o “trista” tisuća kuna koje je Grad Zagreb darovao sinu domovine i njegovu obiteljskom ljetovanju. Nemojmo sad tu sitničariti, jer gospoda su se opustila i zato nema smisla kvariti im osjećaj, pa tek su ga stekli, jer poznata je dosadašnja zlehuda sudbina gg. Šerbedžije i direktora Ljuštine.
Dnevnik se još nije dovoljno opustio, jer nije objavio da je časni Vukovarac iz kretensko četničkog filma Žike Pavlovića (“Dezerter”, 1991) danas sretan zbog uspjeha koje su i u malim ulogama u predivnoj kazališnoj predstavi “Marat – Sade”ostvarili njegove kolege rvacki glumci. Dnevnik je pustio nešto neutralno, a to nije u redu, jer ne svjedoči o titanskoj čežnji uglednog trećerazrednog holivudskog glumca Rade Šerbedžije da glumi na svom jeziku, onom kojeg Ljuština i on tek što nisu naučili.

GUŠTI SU GUŠTI
Nedjelja, HRT 1, 20.05
četiri kaktusa

Budući da emisiju plaća mali veletrgovac Ivica, što je sramota za nekomercijalnu televiziju, budući da je grozno dosadna i da nas je njome tv direktor Galić izručio Konzumu, kao svojedobno i Tvornici duhana Rovinj, najpristojnije što se može jest zamoliti zainteresiranu gospodu da već jednom maknu to Todorićevo smeće s ekrana.

SPORT
Nedjelja, HRT 1, 19.55
kaktus

To da je živahni starčić Josip Čorak pobijedio na veteranskom natjecanju hrvača u kategoriji do 97 (kila ili godina, sasvim je svejedno) toliko je impresioniralo male, ružne, debele, kržljave sportske novinare HRT-a da su Čorkovo ritanje u dalekoj Odesi objavili prije svake vijesti iz pravog sporta. Zašto toj gospodi više od sporta i sportaša imponiraju veteranske zvizdarije dokonog gradskog političara (SDP) uopće nije teško pogoditi, jer stvar je stara i poznata: pa njima je sve važnije od sporta, svaki sluganski poenčić i svaka sa strane privrijeđena lipa, pitajte Mišu Dušanovića, on (Blažičko i Sušec) sigurno će vam najbolje znati odgovoriti.
A to da je g. Čorak u svoje vrijeme bio (i ostao) jedan od najvećih hrvatskih sportaša, da je njegov način života (osim pokušaja ubojstva Milana Bandića prečestim penjanjem na Sljeme) idealno preporučljiv svakome, da Čorak u svojim šezdesetim godinama ima tijelo mladića i snagu koju je bolje ne iskušavati – e to je već druga priča i za neku drugu emisiju (o koristima rekreacije) koju HRT nema, jer je HRT nacionalna televizija zemlje koja ždere i loče. Pogledajte samo kako izgledaju njeni sportski reporteri, a kako na stranim televizijama izgledaju ti manekeni sporta, i sve će vam biti jasno.

Vezane vijesti

Vrdoljakova 'zlatna koka': HTV za serijal o Titu platio 7,4 milijuna kn

Vrdoljakova 'zlatna koka': HTV za serijal o Titu platio 7,4 milijuna kn

Antun Vrdoljak je prilikom realizacije svog dokumentarno-igranog 'spektakla' o Josipu Brozu Titu prekršio niz stavki ugovora Hrvatske radiotelevizije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika