Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Damir Petranović

Štimac ključan za istragu

Dvojica bivših funkcionera Hajduka Igor Štimac i Joško Svaguša otkrit će istražiteljima jesu li obećali Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću 95 tisuća eura za suđenje

Hladnokrvnost predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša, najmlađeg u povijesti kluba i potpunog amatera u nogometnim vodama, rezultirala je otkrivanjem najvećeg skandala u povijesti hrvatskog sporta. Isključivo zaslugom 33-godišnjeg Kaštelanina, kojega su do prošlog tjedna mnogi smatrali nezrelim i nedoraslim svojoj funkciji, iza rešetki je završio vrh sudačke organizacije, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić i predsjednik sudačke komisije Stjepan Djedović, no njihova uhićenja tek su početak akcije čišćenja u hrvatskom nogometu. Državno odvjetništvo i USKOK namjeravaju "zarezati" jako duboko, u njihovu sjedištu u Gajevoj ulici u Zagrebu svjesni su da je upravo sport jedno od većih korupcijskih žarišta u Hrvatskoj, a glavna meta trebao bi biti stvarni gazda Dinama i HNL-a Zdravko Mamić. Stoga nikoga nije previše začudila njegova izjava da "nije lud surađivati s USKOK-om"; to se, naime, od Mamića ni ne očekuje.


Premda je u potpunoj tajnosti trajala nekoliko mjeseci i premda je, prema svemu sudeći, bila vrlo dobro koordinirana, uspješna akcija razotkrivanja korumpiranih struktura HNS-a na samom kraju zaprijetila je propašću: USKOK-ovi istražitelji su u jednom trenutku preporučili odustajanje jer ih je zabrinula mogućnost da je njihova namjera "provaljena", no sam Maleš donio je odluku da će ipak nastaviti. U zagrebačkom hotelu "Antunović" susreo se s Djedovićem, ali inzistirao je da prije primopredaje 30 tisuća eura u označenim novčanicama ipak pričekaju i Širića. Nakon što se ovaj pojavio, novac je uručen, osječki dvojac je jedan drugome čestitao, a na izlazu iz garaže dočekale su ih lisičine.
"Maleš nam je osigurao puno više nego što smo se nadali. Dobili smo barem 120 posto dokaza u odnosu na naša najoptimističnija predviđanja i očekivanja", potvrđeno je za Nacional iz krugova bliskih istražiteljima. Protiv Širića i Djedovića, naime, dokazi se smatraju gotovo neoborivima - osim označena novca tu su i audio i videosnimke, ali i zapisi njihovih telefonskih razgovora. Navodno su u HNS-u mjesecima djelovali čak i prikriveni USKOK-ovi istražitelji, koji su sa sigurnošću identificirali sve krakove nogometno-mafijaške hobotnice.

Maleš se pak ponio poput pravog agenta, pa je kroz nevezani razgovor pribavio i dokaze o brojnim drugim sportskim marifetlucima.
Hajdukov predsjednik obratio se izravno glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću još u kolovozu ove godine kada mu je postalo jasno da je njegov klub žrtva ucjene HNS-ovih sudačkih struktura. U prvih nekoliko mjeseci svog rada na Poljudu, Maleš je procjenjivao situaciju, ali malo mu je trebalo da spozna gdje se doista odlučuje: Hajduk je u prvih nekoliko prvenstvenih utakmica bio drastično oštećen sudačkim odlukama i vrlo brzo je uvelike zaostajao za Dinamom, što je scenarij koji se uredno ponavlja u posljednjih sedam godina bez obzira na realnu razliku između dvaju klubova. Ključni događaj zbio se u šestom kolu prvenstva, 28. kolovoza, na utakmici između dvaju splitskih klubova. Daruvarski sudac Bruno Marić - inače i sam akter nedokazanog namještanja susreta finala Kupa između Dinama i Hajduka - poništio je regularan gol Splićana i propustio dosuditi jedanaesterac, što je uz evidentan niz manjih grešaka na račun Hajduka bio dokaz da suđenje ni u ovoj sezoni neće biti pošteno. Maleš je najprije javno zaprijetio istupanjem iz lige, potom je zatražio izuzeće nekih sudaca i hitnu sjednicu vrha HNS-a, a u idućih nekoliko dana bio je prisiljen odgovarati na provokacije Zdravka Mamića i objašnjavati da nema namjeru izazivati netrpeljivost između sjevera i juga Hrvatske.

"Mi smo žrtva, ne može žrtva praviti razdor. Razdor može praviti samo tiranin i onaj koji je nepošten. Netrpeljivost sjevera i juga izazivaju oni koji se bave nepoštenim i kriminalnim radnjama, a to su vrh Hrvatskoga nogometnog saveza i strukture Dinama koje se miješaju u vladanje HNS-om", kazao je Maleš u jednom od svojih posljednjih javnih nastupa, prije nego što mu je gradonačelnik Splita Željko Kerum javnim priopćenjem poručio da "spusti loptu na zemlju".
Predsjednik Hajduka potom se potpuno povukao i službeno najavio na sastanak s Vlatkom Markovićem i Zorislavom Srebrićem, a ondje su ga formalni šefovi HNS-a uputili na dvije osobe koje - uz Zdravka Mamića - doista vladaju hrvatskim nogometom: Željka Širića i Stjepana Djedovića. Maleš, neiskusan kakav već jest, tek od njih je doznao prave razloge šikaniranja splitskog kluba - nikad podmirena dugovanja u iznosu od 95 tisuća eura, zaostala još iz vremena Igora Štimca te Joška Svaguše. Od tog iznosa 50 tisuća eura odnosi se na Štimca i doba njegova upravljanja Hajdukom 2005., dok je Svaguša ostao dužan za svoje razdoblje otprije dvije godine. Taj bi novac, objasnio je Širić, dobro došao da se "podijeli momcima za Božić", što je jednostavan dokaz da su u kriminalne radnje upleteni brojni prvoligaški suci. Hajduk bi ako isplati Širića i Djedovića, dobio tek "pošteno suđenje".

Malešov posjet Mladenu Bajiću završio je vrlo preciznim dogovorom: cijeli slučaj povjeren je policijskim i tužiteljskim jedinicama USKOK-a zbog procjene da bi iz zagrebačke policije informacije vrlo brzo procurile do samih meta istrage, pribavljeni su nalozi za prisluškivanje telefona, dok je predsjednik Hajduka dobio jasne upute o ponašanju te je dogovoreno da se, kolokvijalno rečeno, idućih mjeseci "pravi blesav" da bi stekao povjerenje vrha sudačke organizacije. Mora se priznati da je u nekoliko navrata Maleš doista ostavio dojam nezrelog predsjednika koji će brzo i lako "dobiti po piksi" od Mamića, što je zbilja olakšalo posao - Širić i Djedović su bez straha uzeli novac iako bi razuman čovjek barem pretpostavio da u općoj klimi obračuna s korupcijom treba biti puno oprezniji. To samo dokazuje koliko su bili uljuljani u osjećaj nedodirljivosti i zaštićeni od svojih političko-nogometnih pokrovitelja.
Činjenica da je sudački dvojac uhvaćen "s prstima u pekmezu" USKOK-u će biti dovoljna za vrlo čvrst slučaj, u kojemu su za osuđujuće presude po praksi predviđene zatvorske kazne u rasponu od pet do deset godina, a to bi mogao biti snažan argument Širiću ili Djedoviću da razmisle o statusu pokajnika i dovedu do krupnijih riba. No i bez toga, vrlo vjerojatno će velik broj zanimljivih podataka isplivati iz prisluškivanih telefona glavnih aktera, kao i iz Malešovih susreta s najmoćnijim ljudima hrvatskog nogometa. Uhićenjem dvojice sudačkih šefova zavladala je prava panika u HNS-u te među sucima, menadžerima i vodstvima samih klubova. Moguće je ponovno intenziviranje istrage ubojstva Dina Pokrovca, zatim otvaranje slučaja prošlogodišnjeg izbora vodećih ljudi HNS-a, ali i produbljenje osnovne istrage u smjeru Zdravka Mamića. Javna je stvar da je upravo s gazdom Dinama Širić njegovao bliske odnose i da je upravo u tome ključ višegodišnje dominacije zagrebačkog kluba. DORH i USKOK Mamića upravo istražuju i po prijavi incijative Zajedno za Dinamo zbog navodna izvlačenja novca i izbjegavanja plaćanja poreza kod preuređenja stadiona Maksimir.

Među prvim svjedocima koji će biti pozvani na ispitivanje u USKOK bit će upravo dvojica bivših funkcionera Hajduka Igor Štimac i Joško Svaguša, ali nema gotovo nikakve šanse da će u ovom slučaju oni postati i osumnjičenici: istražitelje će zanimati jesu li svojedobno doista obećali novac Širiću i Djedoviću u zamjenu za pošteno suđenje. Kako do isplate nije došlo, nije ni počinjeno kazneno djelo. No Štimčev iskaz bit će posebno zanimljiv jer bi on u svim kombinacijama mogao ispasti gubitnik: u slučaju da zaniječe sudačko ucjenjivanje Hajduka, poništit će vlastite tvrdnje o mafiji u HNS-u, a usput i zabiti nož u leđa Malešu, Hajduku i obračunu s kriminalom u nogometu. Potvrdi li sumnje, postavit će se logično pitanje zašto nije postupio poput Maleša i prijavio korupciju te kako bi se s tom hipotekom ponašao ako bi eventualno preuzeo vlast u HNS-u. Štimac je u najnovijim događanjima prepoznao priliku za ponovni pokušaj osvajanja Rusanove, ali po nogometnim kuloarima već su se proširila dva imena koja bi - ako se obračun s kriminalom doista zahukta - bila puno pogodniji kandidati. Prvi je Zvonimir Boban, koji je navodno napokon donio odluku o aktiviranju u nogometu, a drugi Alen Bokšić, koji još uvijek dvoji. Njihova zajednička kandidatura i besprijekoran imidž u javnosti gotovo sigurno bi naišli na konsenzus među nogometnim šefovima diljem Hrvatske, a podržali bi je i oni koji ovih dana strahuju od izvlačenja vlastita prljavog rublja. Iako je najnovija korupcijska afera doista otvorena igrom slučaja, odnosno pojavom suludo hrabrog i očito vrlo čestitog Hrvoja Maleša, zanimljivo je da se odvija upravo u vrijeme smjene vlasti. Još je zanimljivije uzme li se u obzir nedavna izjava Zorana Milanovića da "u hrvatskom nogometu ima puno kriminala, čak i više nego u politici", te činjenica da će ministrom zaduženim za ovaj resor biti imenovan SDP-ov frontmen za borbu protiv korupcije Željko Jovanović. To će mu biti prilika za dokazivanje jer je bez obzira na autonomiju nogometnog saveza, njegovo ministarstvo zaduženo za nadziranje zakonitosti rada sportskih udruga i organizacija. A time će novoj vladi osigurati vjerodostojnost, kao i nekoliko mjeseci mira.

"Mamić i cijela njegova ekipa neće još dugo, to je očito. Nad tim nezakonitostima zatvarati oči mogli su samo njegovi pokrovitelji iz HDZ-a i HSS-a, kao i Milan Bandić. Njih više nema", kratko i jasno nam je situaciju sažeo jedan ugledni odvjetnik koji se dobro snalazi i u policijskim i u pravosudnim i u nogometnim krugovima.
"Jednostavno je, već se svima popeo na vrh glave."

Vezane vijesti

Širić je svirao kako je Mamić dirigirao

Širić je svirao kako je Mamić dirigirao

Uoči početka sezone 2004./05. Zdravko Mamić odlučio je stvoriti jaki Dinamo tako da pokupuje što više reprezentativaca Hrvatske do 21. godine, onih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika