Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Jasna Babić

TV-mafija

Priznanje opljačkanog pljačkaša

Dva mjeseca u remetinečkom zatvoru bila su dovoljna da suvlasnik produkcijske kuće Core medija Davor Šelebaj-Sellier Uskoku otkrije mutne aktivnosti HTV-ovih zvijezda

Direktor Nove TV Siniša Svilan sa Silvanom MustapićDirektor Nove TV Siniša Svilan sa Silvanom MustapićNapokon se dogodilo: nakon dvomjesečna premišljanja i kombiniranja u remetinečkom zatvoru, Vladmir Šelebaj USKOK-ovim je istražiteljima prezentirao brojne činjenice i dokumente o podzemnim medijsko-produkcijskim aktivnostima dviju prvoklasnih zvijezda HTV-a, njegove bivše supruge Dijane Čuljak i Hloverke Novak Srzić. Udružene sa Sinišom Svilanom, direktorom Nove TV, i njegovom nevjenčanom suprugom Silvanom Mustapić ilegalno su proizvodili program i ubirali "crni" novac od obiju televizijskih kuća. Kao paravan je služila produkcijska tvrtka Core medija. Sama po sebi, Nova TV manji je problem od javne televizije koja živi nasilnim cijeđenjem pretplate od svekolikog građanstva. Ako je vlasnicima Nove TV svejedno što je Svilan emitirao proizvode Core medije uz dodatnu ileglnu "nagradu" od nekoliko tisuća eura mjesečno, nacionalni auditorij nije nimalo ravnodušan nad produkcijskim i financijskim malverzacijama dviju HTV-ovih urednica.


Dugo je Šelebaj dvojio što učiniti nakon razvoda od bivše supruge koja je uz asistenciju policajaca i "kontroverznih" poduzetnika iz Zadra prigrabila svu stečevinu njihove bračno-televizijske produkcije. Nije mu bilo lako. Na njezinoj strani našle su se sve sile domaćeg neoliberalizma, pa je uhićen čim se obratio medijima. Slučaj se pokrenut tek kada su svi postali sigurni da HDZ odlazi s političke scene. Tako je opljačkani pljačkaš USKOK-u isporučio dovoljno materijala za kazneni progon u raznim smjerovima. Šelebaj je ovih dana pušten na slobodu, dok je istraga, navodno, usmjerena na poslove jedne moćne marketinške agencije.

Postojanje TV-mafije nije nikakva novost. Producent Edvin Softić već godinama ponavlja iste stvari i ista imena, objašnjavajući aranžmane koji su završavali negdje na Djevičanskim otocima. "Laže i kleveće", govorila je gordo Dijana Čuljak, uz svestranu potporu HTV-ove uprave. Iste riječi danas ponavlja Hloverka Novak Srzić, nalazeći se točno na istom mjestu, kao da se ništa nije dogodilo i kao da se ništa neće dogoditi.
Naime, kako politička elita, lišena vlastitih moralnih orijentira, sveopći problem sustavnih pljački i zloupotreba prepušta policiji i DORH-u, tako su akteri TV-podzemlja u međuvremenu bezbrižno preuzeli nove uloge: Dijana Čuljak postala je ljubavnicom ravnatelja policije Olivera Grbića, Hloverka Novak Srzić na HTV-u je diktirala emisijama o izbornim okršajima između korumpiranih i nekorumpiranih stranaka, a Silvana Mustapić pozicionirana je među savjetnicima predsjednika države Ive Josipovića. U vrijeme procvata Core medije 2007. predstavljala se kao producentica, navodno, ovisna isključivo o slobodnom tržištu. Danas se njezino radno mjesto naziva "pomoćnica savjetnice za društvene djelatnosti", bez obzira na to što je Ivo Josipović na vrijeme obaviješten o nezgodnim detaljima njezine poslovne biografije.

Zato nakon Šelebajeva svjedočenja, afera ne demonstrira samo financijske pokazatelje ilegalna bogaćenja od TV-produkcije i ilegalne otimačine TV-pretplate, što trenutačno najviše zanima hrvatsku javnost. Ukazuje, također, na to kako se nekadašnja ideološka jednoobraznost HDZ-ovih novinara i urednika, inače praktične i priproste čeljadi, trasformirala u malu zavičajnu ćeliju Makarana oko Core medije, dviju TV-kuća, koja je počela uzmicati - na Pantovčak. Hrvatsku je doista pogodila teška gospodarska kriza.

Vezane vijesti

Svilanu će se suditi za primanje mita

Svilanu će se suditi za primanje mita

Zagrebački Županijski sud ocijenio je da je optužnica protiv direktora programa Nove TV Siniše Svilana, a kojom ga se tereti da je primio 262 tisuće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika