Objavljeno u Nacionalu br. 839, 2011-12-13

Autor: Jasna Babić

'Šeksizam'

Svi grijesi Vladimira Šeksa

Da bi preživio na HDZ-ovu vrhu, rovario je Sanaderu iza leđa, a sad izričito zabranjuje konkurenciju koja bi ugrozila stranačku lidersku poziciju Jadranke Kosor

Moć Vladimira Šeksa da upravlja svojim političkim okruženjem dugo se pripisivala njegovoj inteligenciji. Impresionirao je čak neke od starijih SDP-ovaca, zadivljenih fundusom Šeksovih citata iz disidentske literature o komunističkom totalitarizmu. Nikako se SDP-ovcima nije moglo dokazati da Šeks odlično kontrolira političke i pravosudne kružoke pod uvjetom da ih je osobno izmijesio. Takvo što pak protivi se najjednostavnijoj definiciji inteligencije, ali je u skladu s pedagoškim učincima najmračnijeg totalitarizma iz epohe Šeksove mladosti.


Monumentalni intervju u Jutarnjem listu, objavljen prošloga tjedna, do kraja je ogolio stanje Šeksova mozga nakon izbora 2011. U njegovoj eksplicitnoj zabrani konkurencije, koja bi nesumnjivo ugrozila Jadranku Kosor na izbornoj konvenciji HDZ-a, kao da su sadržani gnjev i strah koji se izlijeva još iz zahtjeva Amnesty Interenationala za istragom njegove uloge u ratnim zločinima. Dobar dio hrvatske diplomacije i domaćeg pravosuđa bio je angažiran da se problem skine s dnevnoga reda uoči zatvaranja Poglavlja 23. Onda je ista priča ovoga ljeta navalila iz Beograda. Iskoristivši svoju nužnost premijerki Jadranki Kosor, Šeks je malo odahnuo proguravši famozni "Zakon o ništetnosti...". No budući da je HDZ pretrpio izborni poraz, stvar nipošto nije okončana. Zakon će sigurno biti ukinut.

Samo iz toga jednog jedinog slučaja savršeno je jasno da "šeksizam", kao autohtoni politički stil sadrži očajničku potrebu za preživljavanjem u HDZ-ovu vrhu, ne više zbog neutažive ambicije, nego kao zadnja instanca obrane od neraščišćenih grijeha prošlosti. Zarobljen ratnim zbivanjima u Osijeku 1991., prvo je zarobio Ivu Sanadera, potom Jadranku Kosor. "Ja rodila - ja ubila", veli narodna poslovica, citirajući najstrašnije likove roditelja u balkanskoj povijesti. Na isti je način Šeks postupio prema Sanaderu, kojeg je "rodio" izvlačenjem iz HDZ-ove pozadinske pričuve 2000. Uvrijeđen zatim nedovoljnim uvažavanjem svojih roditeljskih zasluga, rovario je Sanaderu iza leđa, koliko je mogao, a u finalu onemoćaloga političkog bjegunca gazio i gnječio svim raspoloživim sredstvima u Državnom odvjetništvu i na Županijskom sudu.

Istina, Jadranka Kosor nije osobna Šeksova kreacija, ali se kao Sanaderova nasljedica prepustila Šeksovu "materinskom" zagrljaju. Nasljednicom je Šeks neskriveno zadovoljan. Vodila je Vladu upućena na njegovu čuvenu inteligenciju. Zato nema njezinih poteza u posljednje dvije i pol godine koje Šeks nije barem blagoslovio, puno svjesniji od same Jadranke Kosor da HDZ-ov vrh tapka po sve slabašnijim temeljima u "bazi". Pod navalom egzistencijalnih problema nacija se suočila s nepodnošljivom skupoćom "državotvornosti" - jedinim što HDZ na kraju svega može ponuditi, a i to sve ograničenije, kako vapi za prihvaćenjem aristrokratske birokracije EU.
Šeksu nije stalo do titule europarlementarca, na koju se sprema dobar dio današnje HDZ-ove parlamentarne manjine. Bori se samo za ovisnički profil Jadranke Kosor, cijelo vrijeme održavajući nešto između njezine slabosti i njezine snage. Odveć jaka Jadranka Kosor odavno bi Šeksa ekspedirala, barem u Ustavni sud, kako je namjeravao njezin prethodnik. Preslaba Jadranka Kosor nestala bi sama od sebe, uz sav uloženi trud u uzajamnu ispomoć. Iz tog odnosa razvijali su se polovični potezi, koji su korak za korakom doveli do HDZ-ovih rezultata na izborima 2011.

Prije svega, čim je postavljena na čelo stranke, Jadranka Kosor trebala je organizirati izbornu konvenciju, inzistirajući na uspostavi svog predsjedničkog legitimiteta. Šeks je imao drukčiju koncepciju: tvrdeći da je najvažnije očuvanje vladajuće koalicije, svojoj je štićenici uskratio ustoličenje bez ikakvih prigovora. Iz iste nelegitimnosti nastajala su jednako sumnjiva kooptiranja stranačkih novaka u samo HDZ-ovo predsjedništvo, sve do izbornih lista. Dobar izborni rezultat, kako se planiralo, valjalo je iskoristiti kao naknadni argument za razdoblje u kojem je bila tek nositeljica jedne titule. Tako sadašnja HDZ-ova ekipa u Saboru, uključujući samu Jadranku Kosor, jedva da ima ikakve veze sa stranačkim članstvom, izvan HUP-a i državnih kabineta.
I drugo: u stranci, i inače sklonoj kopiranju komunističke tradicije, valjalo je obaviti internu istragu u vlastitim redovima, barem donekle nalik na "diferencijaciju" i "brijunski plenum". U tom slučaju Mladen Bajić bavio bi se već otpisanim HDZ-ovcima. Pa budući da je HDZ-ovska elita zauvijek ostala poštena u očima Jadranke Kosor, Bajić je svojim istragama mjesecima politički manevrirao, zaobilazeći "šeksovsku" stranačku stukturu. Zaustavio se na "slučaju Fimi-media". Optužnica govori o nekima od aktera decenijskih korupcijskih akcija, ali ništa ne kaže o onima koji su, lijeno i samozadovoljno, uživali u blagodatima stranačkoga crnog fonda.

Zasad je još Šeksov položaj najčvršće vezan uz donedavnu premijerku. Prvi pokazatelji njihova spoja vidjet će se po saborskim funkcijama nakon konstituirajuće sjednice Sabora.

Vezane vijesti

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Trebamo se lišiti negativne prtljage

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je danas kako Hrvatsku u budućnosti vidi kao demokratsku,… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 13.12.11. 11:22

Kojih 47 zastupnika?

Nova Vlada hitno mora ukinuti pravo glasa za strance iz BiH!

Ta 3 HDZ zastupnika iz HDZ BiH su stranci u Saboru RH plus to što su izabrani od samo 5.5% hercegovačkog biračkog tijela koji su državljani države BiH i sa Hrvatskom imaju samo toliko veze što ponekad pogledaju Dnevnik Nove TV ili HTV-a!!!


registracija
3/12/10

Yoda, 13.12.11. 17:16

Jasno je, bez ostatka, da su Hrvati u BiH konstitutivni narod, a ne dijaspora... Zato se slažem da im treba ukinuti pravo glasovanja u Hrvatskoj.
Za svoja prava neka se bore u Parlamentu BiH.


registracija
11/1/10

fluid, 13.12.11. 17:39

Yoda@ U ime HDZ-a proglašavam te rasistom,mrziteljem hercegovaca i neprijateljem domovine.Osuđujem te na izgon iz države a ako ostaneš ipak u Hrvatskoj----častim te kavom !


registracija
30/11/11

Rauber, 14.12.11. 14:47

Šeks glavni mutikaša u HDZu preživio Tuđmana Sanadera i Kosorku. Izbjegao suđenje za ratne zločine za koje je osuđen Glavaš, a Šeks mu je u to doba bio izravno nadređen. Bravo Vlado ti si nepoderiv, jedino što te može uništiti si ti sam.


registracija
22/3/11

vferari, 18.12.11. 13:33

Kada bi Šeks bio inteligentan onda bi shvatio da je izgubio izbore a ne dobio kako on kaže.
Što je Šeks?izvaredno nadaren spletkaroš koj čisti sve pred sobom što mu imalo ugrožava poziciju.Sjetite se da ga Sanader nije htio postavit za predsjednika sabora i što se je dogodilo?Za ove osobine nije potrebna inteligencija već egoizam i zločestoća s čime Šeks obiluje a što se tiče pravnog fakulteta ima ih na tisuća ali Šeks i njegova umjetnos je nasljedna,genetska.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika