13.12.2011. / 08:28

Autor: Hina

Janković: Janša dokazuje da se nije pomirio s porazom

Vjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković izjavio je u ponedjeljak da ponašanje njegova političkog konkurenta Janeza Janše govori da se on nije pomirio s rezultatom izbora.

Zoran JankovićZoran JankovićVjerojatni mandatar za sastav nove slovenske vlade Zoran Janković izjavio je u ponedjeljak da ponašanje njegova političkog konkurenta Janeza Janše govori da se on nije pomirio s rezultatom izbora.

"Janša nam sada poručuje da izbori nisu završeni jer on na njima nije pobijedio", rekao je Janković svojim simpatizerima u središtu Ljubljane.

Oni su se okupili kako bi Jankoviću dali potporu, te protestirali protiv komentara koji je vezano na izbore objavila Janšina stranka, a koji je dobar dio javnosti ocijenio "govorom mržnje".

U komentaru objavljenom na internet stranicama Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), koja je na prijevremenim parlamentarnim izborima protekle nedjelje dobila samo dva mandata manje od stranke Pozitivna Slovenija što ju je prije par mjeseci osnovao ljubljanski gradonačelnik, tvrdi se da su za Jankovića na prijevremenim parlamentarnim izborima navodno većinom glasovali slovenski "novi državljani", odnosno neslovenci, te da ih je u to uvjerila ljevica šireći u svojoj kampanji strah pred Janšom koji će neslovence "potjerati u Bosnu".

Od komentara se Janša u ponedjeljak nije htio jasno distancirati, rekavši da se Janković kojega SDS-ov komentator zove "socijalističkim tajkunom iz Srbije" ne bi trebao sramiti svog podrijetla.

Od retorike u spornom komentaru ogradila se međutim većina slovenskih političkih stranaka i civilnih udruga. Predsjednik države Danilo Tuerk izjavio je u ponedjeljak da je u Sloveniji potrebno poraditi na političkoj kulturi i kulturi dijaloga, te osudio SDS-ov komentar izbora kao tekst koji prelazi ustavom dopuštenu zajamčenu slobodu govora jer ima elemente "govora mržnje".

Janković je u ponedjeljak popodne u Ljubljani - govoreći svojim pristašama - rekao da Janšini postupci govore da se on nije pomirio s rezultatom izbora, te da u tonu komentara koji je objavila Janšina stranka vidi "elemente fašizma".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika