13.12.2011. / 09:23

Autor: Hina

Slovenski guverner uvjeren u spas eura

Guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec izjavio je u ponedjeljak za Slovensku televiziju kako je uvjeren da su europski čelnici na summitu u Bruxellesu postigli vrlo dobar rezultat za stabilizaciju eurozone u kojoj po njegovim riječima mora ostati i Slovenija, makar i po cijenu nižeg gospodarskog rasta zbog fiskalnih restrikcija koje su predviđene dogovorom 27 članica EU-a.

Marko KranjecMarko KranjecGuverner slovenske centralne banke Marko Kranjec izjavio je u ponedjeljak za Slovensku televiziju kako je uvjeren da su europski čelnici na summitu u Bruxellesu postigli vrlo dobar rezultat za stabilizaciju eurozone u kojoj po njegovim riječima mora ostati i Slovenija, makar i po cijenu nižeg gospodarskog rasta zbog fiskalnih restrikcija koje su predviđene dogovorom 27 članica EU-a.

Kranjec, koji je ujedno i član vijeća guvernera Europske centralne banke (ECB), rekao je kako smatra da će financijsko tržište pozitivno reagirati na odluke s skupa u Bruxellesu, ali da je prerano za ocjene jer za takvu analizu potrebno duže vremena. On je dodao da se ne treba previše osvrtati na prve suzdržane reakcije vodećih svjetskih agencija za kreditni rejting koje su glede uvođenja novih fiskalnih pravila i stabilizacije eura pokazale suzdržanost.

"Uvjeren sam da će euro kao zajednička europska valuta opstati i da Slovenija treba ostati u eurozoni", rekao je Kranjec, dodavši da bi ponovno uvođenje nacionalne valute u nekoj zemlji bilo slabu za nju samu, ali i za one države koje bi i dalje imale euro.

Europska je unija dugoročni gospodarsko-politički projekt, iz svake od dosadašnjih kriza je izlazila još jača, pa će joj to uspjeti i ovaj put, ocijenio je slovenski guverner Marko Kranjec u razgovoru za emisiju "Odmevi" slovenske televizije u ponedjeljak navečer.

Iako Slovenija trenutačno ima mnogo veći proračunski deficit od zlatnog pravila koje će biti uvedeno u fiskalnoj uniji, Kranjec je rekao da vjeruje kako je u Sloveniji dovoljno političke pameti da se uvedu potrebne reforme i ograniče troškovi, te da Slovenija nije država koja bi u EU imala najveći dug ili proračunski deficit.

Istina je da će nova fiskalna pravila donijeti smanjenu gospodarsku aktivnost, ali ne samo u Sloveniji, ali će ona uspjeti da dođe do financijske stabilizacije i da se spasi euro iako će trebati riješiti pogreške koje su učinjene ranije velikim zaduživanjem, naglasio je Kranjec.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika