13.12.2011. / 11:08

Autor: Nacional.hr

Više od tisuću osoba dobit će policijsko ovlaštenje

"Prije rata Hrvatska je imala 11 502 policajca, sada ih je 20 500. Naravno da se stvaranjem države broj morao povećati, ali teško je opravdati to što je glava jako narasla u odnosu na tijelo. To organizacijski ne valja", nastavio je Vejić

Tomislav KaramarkoTomislav KaramarkoPrema Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva unutarnjih poslova više od tisuću osoba zaposlenih u policiji dobit će policijsko ovlaštenje. Pravilnik je potvrđen potkraj studenoga, a policijsko ovlaštenje će navodno dobiti domari, skladištari, tajnice i mehaničari, piše Večernji list.

Ovlaštenje podrazumijeva višu plaću, policijsku značku i beneficirani radni staž.

Novi pravilnik je službena tajna, a u MUP-u nisu bili spremni na izjave, ali je poznato da je nekoliko tisuća stranica elaborata o ovlaštenjima odaslano policijskim upravama.

"Još 2001. godine Zakonom o policiji išlo se na ublažavanje beneficija jer je neprihvatljivo da, na primjer, šef kadrovske ili profesor imaju beneficirani staž. Ne mogu naći način da izrazim ogorčenje za administrativno osoblje koje je glede tih beneficija naraslo. Čudi me sindikat što glasnije ne ističe tu asimetriju. Pa tako se uzima novac od pozornika na cesti. Nema razloga da netko dobiva višu plaću na račun onih kojima na cesti pada kiša za vrat", rekao je profesor Petar Vejić, jedan od autora Zakona o policiji iz 2001. godine.

Dodajmo kako je nakon uredbe donesen pravilnik o unutarnjem redu i u siječnju bi trebala početi preraspodjela na radna mjesta unutar policije. "Prije rata Hrvatska je imala 11 502 policajca, sada ih je 20 500. Naravno da se stvaranjem države broj morao povećati, ali teško je opravdati to što je glava jako narasla u odnosu na tijelo. To organizacijski ne valja", nastavio je Vejić.

Ogorčen je i promoviranjem 85 policajaca u glavne policijske savjetnike. "Ako se zvanja dijele prema zatečenom radnome mjestu, to je okretanje sustava na glavu. Sabotaža", kazao je profesor.

Uredbu Sindikat policije smatra dobrom."Na ovaj će se način spriječiti preskakanje stuba unutar sustava. Do sada se događalo da dodatak za glavnog policijskog inspektora primaju i oni koji nisu imali to zvanje, a radili su na tome radnome mjestu. Na novoj je vladi da vidi hoće li uredba za stjecanje policijskih zvanja ostati na snazi ili ne", izjavio je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 13.12.11. 13:12

Sve do neki dan sam mislila da su HDZ-ovci samo tašti, sujetni ,kradljivi i lažljivi . Smatrala sam da im je samo cilj da obogate sebe i svoje obitelji . Sada vidim da nisam bila u pravu. Oni su čisto zlo, oni žele upropastiti Hrvatsku , oni se pripremaju na "napraviti pakao" kako kaže Šeks novoj vlasti, oni im neće dati da nas izvuku iz krize.Ovi domari, automehaničari, tajnice , tjelohranitelji i ini nisu bez namjere postavljeni na ta radna mjesta. Plus 85 novopečenih generala.


registracija
14/11/07

laufer, 13.12.11. 19:51

U (HDZ) državi u kojoj su J.Kosor i Ćiro Blažević brigadiri, logično je da domar i skladištar mogu biti - policajci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika