13.12.2011. / 12:43

Autor: Hina

Čelnici EU-a u Strasbourgu o rezultatima summita

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak u Strasbourgu da je britanski zahtjev da se osigura poseban status za njezin financijski sektor neprihvatljiv za ostale članice EU-a, zbog čega nije došlo do konsenzusa oko promjene Lisabonskog ugovora kako bi se učvrstila financijska disciplina.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoPredsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u utorak u Strasbourgu da je britanski zahtjev da se osigura poseban status za njezin financijski sektor neprihvatljiv za ostale članice EU-a, zbog čega nije došlo do konsenzusa oko promjene Lisabonskog ugovora kako bi se učvrstila financijska disciplina.

"Velika Britanija je u zamjenu za svoj pristanak tražila posebni protokol o financijskim uslugama, što bi nanijelo štetu jedinstvenom tržištu i zbog toga kompromis nije bio moguć", rekao je Barroso na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj se raspravlja o rezultatima prošlotjednog summita EU-a.

Čelnici Europske unije odlučili su na summitu krajem prošlog tjedna da će, zbog protivljenja Velike Britanije da se promijeni Lisabonski ugovor, pripremiti novi međudržavni sporazum koji vodi prema ekonomskoj i fiskalnoj uniji zemalja eurozone. Osim 17 zemalja eurozone, mogućnost pristupanja novom sporazumu najavile su Švedska, Danska, Poljska, Češka, Mađarska, Litva, Latvija, Rumunjska i Bugarska, s tim da će se vlade Švedske, Danske i Mađarske prije toga konzultirati sa svojim parlamentima. Velika Britanija je tražila da se njezin financijski sektor izuzme iz buduće europske regulative o tom sektoru. Upravo se dereguliranost financijskih usluga smatra jednim od uzroka sadašnje krize.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy najavio je na istoj sjednici da će novi fiskalni pakt biti potpisan na summitu EU-a početkom ožujka sljedeće godine. Novi ugovor o fiskalnoj uniji trebao bi biti ratificiran do lipnja sljedeće godine.

I Barroso i Van Rompuy istaknuli su da se novi ugovor mora ugraditi u postojeće ugovore.

"Želim biti jasan, Komisija neće prihvatiti nikakav međuvladin ugovor koji bi bio u sukobu s pravnim poretkom EU-a", rekao je Barroso, koji je također izrazio zadovoljstvo što nije došlo do podjele EU-a na dva dijela, 17 članica eurozone i ostale.

"Na sreću, nije došlo do podjele EU-a na 17 zemalja eurozone i 10 ostalih. To je bila najveća opasnost summita. Ovo nije sporazum '17 plus' nego '27 minus'", rekao je Barroso.

Čelnici glavnih političkih skupina u Europskom parlamentu pozdravili su dogovor o novom fiskalnom paktu, izrazili žaljenje zbog britanskog odbijanja te zatražili da se uz proračunsku disciplinu predvide i mjere za gospodarski rast.

"Dvadeset i šest od 27 zemalja shvatilo je da je bolja podijeljena suverenost od suverenosti koja je talac tržišta", rekao je čelnik najveće parlamentarne skupine EPP-a Joseph Daul.

On je također postavio pitanje britanskog prava na povrat sredstava iz europskog proračuna, za što se izborila još nekadašnja premijerka Margareth Thatcher.

"Otvoreno je pitanje mjesta Velike Britanije u Europi. Izolacija Britanije jasno pokazuje da tamošnja koalicija Europsku uniju vidi kao puku zonu slobodne trgovine, bez solidarnosti i odgovornosti prema partnerima. U tom kontekstu, mislim da bi britanski rabat (povrat sredstava iz europskog proračuna) trebalo dovesti u pitanje. Novac naših poreznih obveznika trebao bi biti korišten za druge svrhe, a ne za nagradu sebičnih i nacionalističkih stajališta", rekao je Daul.

Ujedno je postavio i pitanje sudjelovanja zajedničkih europskih institucija u sastavljanju i provedbi novog ugovora, budući da su to institucije svih 27 zemalja članica, a na nove skupine od 26 zemalja.

"Budući da se Britanija odbila pridružiti odluci svojih partnera, nacrt ugovora neće biti kako smo mi željeli kroz postojeće ugovore EU-a, nego međuvladin ugovor. To nam postavlja brojne pravne i političke probleme. U raspravama o novom ugovoru moja politička skupina želi da se učini sve kako bi se i europske institucije uključile u pregovore, posebice kako bi Europski parlament igrao svoju ulogu radi osiguranja demokratskog legitimiteta cijelog procesa", rekao je Daul.

Odluku britanskog premijera Davida Camerona da se ne pridruži ostalim članicama EU-a posebno su pozdravili britanski euroskeptični zastupnici u Europskom parlamentu.

"Mi ćemo biti prva zemlja koja će istupiti iz EU-a, ponovno ćemo vratiti svoju slobodu, a vi ćete nastaviti putem koji vodi u propast", rekao je Nigel Farage.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika